NaslovnicaBiHAmerički sena...

Američki senatori tokom posjete BiH najavili dalju podršku

Članovi Spoljnopolitičkog odbora Senata, gornjeg doma Kongresa SAD, stigli su danas u posjetu Bosni i Hercegovini i na sastanku s članovima Predsjedništva BiH najavili su joj dalju podršku.

Na sastanku s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem senatorka Jeanne Shaheen izjavila je da će senatori prenijeti Kongresu SAD-a i američkoj vladi poruke koje dobiju tokom posjete BiH.

“Svi smo veoma sretni što smo na ovom putovanju kroz region. Bili smo u Srbiji, sutra smo na Kosovu, a onda odlazimo za Brisel. Imali smo kvaltitetne sastanke s članovima Predsjedništva i sastali smo se s velikim brojem ljudi iz raznih organizacija koje se bore protiv korupcije”, rekla je Shaheen novinarima u Sarajevu.

Navela je da je “raduje povećano interesovanje građana za pridruživanje NATO savezu i Evropskoj uniji” i istakla: “Podržat ćemo ta nastojanja”.

Upitana da li BiH može ostati neutralna prema ratu u Ukrajini, Shaheen je naglasila da je “važno je zauzeti stav i suprotstaviti se onome što (ruski predsjednik) Vladimir Putin radi u Ukrajini”.

“Cijenim da je BiH suverena država i mora donositi odluke. Razočarana sam i ne slažem se s Dodikovim stavom o ovom pitanju, ali on je jedan od članova Predsjedništva”, rekla je ona.

Senator Chris Murphy izjavio je istakao da je delegacija iz SAD-a imala smo više sastanaka i imat će ih s mladim ljudima, a “ovo je ključan trenutak za BiH i trenutak kada SAD treba da pruže ruku partnerstva kako bi osigurale da BiH može graditi i imati održive državne institucije i jake entitete”.

Govoreći o sastanku u Predsjedništvu BiH, on je ocijenio da problemi BiH nisu nepoznati senatorima i nastavio: “Mi smo (SAD) također multietnička zemlja i ponosni smo na naš savezni državni identitet. Naši su problemi drugačiji od onih s kojima se suočava BiH, ali znamo da je potrebno boriti se za izgradnju multietničkog društva”, istakao je Murphy.

Po njegovim riječima, politički lideri moraju da stave interese zemlje na prvo mjesto.

“U SAD-u smo ujedinjeni kada je riječ o našoj politici prema Bosni i Hercegovini i insistirat ćemo na još većem učešću i podršci Amerike vašoj državi”, naglasio je senator Murphy.

Senator Thom Tillis rekao je da će SAD pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u jačanju građanskog društva.

“Ujedinjeni smo u podršci za angažovano građansko društvo i nastojaćemo obezbijediti da članovi Senata budu svjesni onoga što je urađeno i što se tek treba uraditi. Kongres SAD-a stoji uz vas i dat će vam podršku na svakom koraku euroatlantskog puta”, zaključio je Tillis.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.