ZDKPolitikaAmerička vlada pokreće 12,8 miliona dolara vrijedan novi projekt za razvoj 30...

Američka vlada pokreće 12,8 miliona dolara vrijedan novi projekt za razvoj 30 općina u BiH: Među njima i četiri iz ZDK

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) danas je označila početak novog projekta američke vlade “Pomoć lokalnoj upravi u Bosni i Hercegovini”. Taj petogodišnji projekt, vrijedan 12,8 miliona dolara, podržat će 30 gradova i općina u poboljšanju kvaliteta života i odgovornosti prema građanima.

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy na današnjem pokretanju projekta rekao je da je malo  stvari toliko važnih za uspjeh i prosperitet neke zemlje kao što je to snažna lokalna uprava kojoj su građani u centru pažnje.

– Rad vlade upravo na lokalnom nivou ima najneposredniji utjecaj na kvalitet života građana i na tom nivou građani imaju priliku direktno insistirati na odgovornosti svojih političkih lidera. Lokalne vlasti koje reaguju na potrebe građana i koje su transparetne u svom radu predstavljaju osnovu demokratije i prvu liniju odbrane protiv široko rasprostranjene korupcije koja nagriza ovu zemlju –  rekao je Murphy.

Murphy i gradonačelnici i načelnici odabranih općina, u kojima živi više od pola miliona bh. građana, potpisali su zajedničke izjave kako bi službeno obilježili početak saradnje.

U prvoj grupi partnerskih općina su Gradačac, Lopare, Modriča, Petrovo, Šamac, Teslić, Tuzla, Vareš, Zavidovići, Zenica i Žepče. Prijava za drugi krug, za preostalih 18 jedinica lokalne uprave, bit će objavljena kasnije tokom godine.

Novi projekt će podržati partnere u izgradnji održivih, ekonomski isplativih gradova i općina, kao i u poboljšanju pružanja usluga građanima. Tokom narednih pet godina, projekt će mobilizirati najmanje 1,8 miliona dolara javnih i privatnih investicija za lokalne razvojne projekte, poboljšati zakone i propise radi efikasnijeg i odgovornijeg rada lokalne uprave, podržati do 40 javno-privatnih partnerstava, educirati 2.500 osoba iz područja lokalnog upravljanja, osnovati građanske savjetodavne panele u svim partnerskim općinama, te uključiti više od 17.000 građana u različite inicijative i aktivnosti u lokalnim zajednicama.

U odabranim općinama taj će projekt raditi i na moderniziranju digitalne infrastrukture radi efikasnijeg pružanja javnih usluga građanima, boreći se protiv sveprisutne korupcije istovremeno.

Projekt će također pomoći općinama da privuku privatna ulaganja u lokalne zajednice, pojednostavljujući procedure i prilagođavajući poticaje kako bi se otvorila nova radna mjesta, te će podržati efikasniju komunikaciju sa svim građanima, uključujući i najugroženije grupe društva. Posebnu podršku će imati inkluzivni procesi, kako bi se čuo glas svih građana, posebno marginaliziranih i zanemarenih grupa, privatnog sektora i civilnog društva.

Američka vlada je predana pružanju podrške lokalnim upravama čija je uloga u razvoju Bosne i Hercegovine ključna. Novi USAID-ov projekt Pomoć lokalnoj upravi doprinijet će stvaranju svjetlije i prosperitetnije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE