NaslovnicaZanimljivostiAmerican Airl...

American Airlines kupuje 20 supersoničnih aviona Overture

Jedna od najvećih svjetskih aviokompanija, American Airlines, naručila je supersonične avione od kompanije Boom, piše Engadget.

Riječ je o 20 supersoničnih aviona pod nazivom Overture, a taj broj bi se mogao povećati za još 40 ukoliko sve prođe prema planu. Dogovor je jedan od najboljih pokazatelja podrške Boomu, koji se prošle godine obavezao da će napraviti do 50 supersoničnih aviona za kompaniju United Airlines. Međutim, Boom tek treba proizvesti funkcionalan putnički avion.

Početkom ove godine je Boom saopćio da će izgraditi proizvodno postrojenje na Međunarodnom aerodromu Piedmont Triad u Sjevernoj Karolini, a proizvodnja aviona bi trebala početi 2024. godine. Prvi primjerak supersoničnog aviona Overture bi trebao biti završen 2026. godine. Početak gradnje proizvodnog postrojenja očekuje se ove godine.

Što se tiče samog supersoničnog aviona, iz Booma tvrde da će dostizati brzinu od 1,7 Macha te da će iz San Francisca do Tokija stizati za oko šest sati.

Također, iz kompanije ističu da će koristiti 100 posto održivo avijacijsko gorivo.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.