Ambasadorice Kraljevine Norveške i Republike Slovenije u Visokom

Ambasadorice Kraljevine Norveške i Republike Slovenije, NJ. E. Guri Rusten i NJ. E. Zorica Bukinac, boravile su danas u službenoj posjeti Općini Visoko, gdje su sa Općinskom načelnicom mr. sci. Amrom Babić i njenim saradnicima, razgovarale o općinskom strateškom opredjeljenju i razvoju, kao i o drugim bitnim pitanjima, te izrazile podršku Amri Babić kao nezavisnoj načelnici čiji su projekti visočku općinu učvrstili na listi najnaprednijih općina u Bosni i Hercegovini.

Uvaženim gošćama i njihovim delegacijama su predstavljeni izazovi sa kojima se općinske vlasti suočavaju kako bi poboljšali životne uslove svih građana, a ova prilika je iskorištena i da ih se upozna sa najosnovnijim historijskim i društvenim karakteristikama općine Visoko, kao kolijevke bosanskohercegovačke civilizacije.

Slika 1

Ambasadorice Rusten i Bukinac su istakle zadovoljstvo na ukazanoj prilici da se upoznaju sa načelnicom Babić i visočku općinu okarakterisale kao perspektivnu sredinu u kojoj lokalna vlast svakodnevno nastoji da kreira povoljniji životni ambijent za sve mještane, jačanjem privrednih i infrastrukturnih potencijala.

Tokom posjete su upoznate i sa načinom funkcionisanja Općinske administracije, te načinom pružanja usluga građanima, a predstavljeni su im i najznačajniji detalji koji visočku općinu čine turistički atraktivnom i investicijski pogodnom za ulaganja.

Slika 2

Naglašeno je i da su lokalne zajednice temelj svakog demokratskog društva, te da u tom kontekstu, posebno kada je u pitanju funkcionisanje kompleksnog političkog sistema u BiH, zaslužuju adekvatniju pažnju viših nivoa vlasti, kako bi se prevazišle prepreke prilikom realizacije ambicioznog i sveobuhvatnog plana stvaranja uslova u kojim će stanovnici živjeti u povoljnijem životnom ambijentu.

Slika 7

Slika 8

Načelnici Babić i njenom timu saradnika upućene su čestitke na razvoju Visokog kao lokalne zajednice i poruke kako i ostale općine u BiH trebaju slijediti pozitivan visočki primjer istrajavanja u realizaciji zacrtanih ciljeva, bez obzira na mnogobrojne opstrukcije.

Današnja posjeta novi je pozitivan signal za lokalnu vlast i dokaz da Visoko nastavlja sa politikom stvaranja prijatelja uz neupitnu podršku eminentnih međunarodnih političkih institucija.

Slika 3

Slika 6

Slika 5

Press Općine Visoko