Ambasador Sata kodiranja u BiH je naš sugrađanin Malik Hodžić

Sat kodiranja (eng. Hour of Code) je najveći globalni edukativno-informatički događaj pokrenut od strane američke organizacije Code.org. Na globalnom nivou u Satu kodiranja svake godine učestvuje preko 100 miliona mladih osoba u više od 180 zemalja svijeta. Kroz protekle tri godine BiH ostvaruje najbolje rezultate u regiji.

U organizaciji Sata kodiranja u BiH, do sada je učestvovalo preko 300 škola, organizacija i kompanija koje godišnje uključe više od 30.000 mladih osoba u najmasovniji edukativni događaj na teritoriji BiH.

Ovogodišnji ambasador Sata kodiranja u Bosni i Hercegovini je Visočanin Malik Hodžić.

Malik ističe da ispred ovako impresivnih rezultata stoji CPCD (Centar za promociju civilnog društva) koji kroz svoj Smart Resursni Centar od 2014. godine djeluje kao glavna kontakt tačka i zvanični partner organizacije Code.org u Bosni i Hercegovini.

Također, Malik naglašava kako je moto organizacije Code.org da svaka mlada osoba treba imati mogućnost izučavanja i usavršavanja informatike, jer ona pomaže njegovanju vještina rješavanja problema, logike i kreativnosti.

Programiranje je jedna od najtraženijih vještina 21. vijeka, stoga je cilj cjelokupne akcije promocija ovog zanimanja i upoznavanje mladih sa tehnologijom i vještinama potrebnim u IT industriji.

Pored uloge ambasadora Sata kodiranja u BiH, Malik je ove godine bio glavni predavač na specijalnoj edukaciji o dizajniranju i programiranju web stranica, posebno osmišljenom za najtalentovanije učesnike proteklog Sata kodiranja.

“Koncept ovakvog tipa edukacije bio je prilagođen različitim dobnim grupama gdje su najtalentovaniji učesnici Sata kodiranja kroz zabavu učili osnove web dizajna i programiranja, te praktično radili na pravom web projektu. Poenta ovakve edukacije jeste da učenje ne mora biti i mučenje” ističe Malik.

Kada je riječ o učešću škola sa područja općine Visoko, Malik kaže da je u razgovoru sa pojedinim direktorima lokalnih škola u Visokom zaključio da su evidentne finansijske poteškoće koje spriječavaju aktivnije učešće naših škola u ovakvim događajima.

“Na zvaničnoj listi događaja nalazi se tek pet ustanova koje su organizovale Sat kodiranja u Visokom. Ja ću se potruditi u budućnosti donijeti jedan ovakav događaj u sve naše škole, jer svako ko ima želju učestvovati ima i pravo učestvovati” poručuje Malik.

Sat kodiranja u BiH je do sada podržan od skoro svih nadležnih ministarstava obrazovanja, kao i Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.