Lokalne TemeAmbasada Grčke nagradila Nejru Očuz, učenicu FKG-a iz Visokog

Ambasada Grčke nagradila Nejru Očuz, učenicu FKG-a iz Visokog

Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreou je četvrtak u prostorijama SPKD “Prosvjeta” u Sarajevu uručio nagrade učesnicima takmičenja pod nazivom “Grčka i umjetnost” koje je Ambasada Grčke organizovala u saradnji sa mrežom Grčkih kutaka u BiH. Ceremonija dodjele nagrada, kako je rekao ambasador Papandreou, jedna je u nizu aktivnosti Ambasade Grčke i mreže Grčkih kutaka u BiH, ovaj put slaveći mlade umjetnike i njihovu posvećenost promociji grčke kulture i civilizacije.

– Tokom prethodne dvije godine uspostavili smo mrežu Grčkih kutaka i zasad ih imamo ukupno devet u BiH, a jedna od njihovih glavnih aktivnosti jeste podučavanje grčkog jezika za šta postoji velika zainteresiranost – rekao je Papandreou.

Na takmičenje “Grčka i umjetnost” prijavilo se dosta učesnika i učenika, pripadnika Grčkih kutaka, a na ceremoniji dodjele nagrada predstavljeni su samo neki od radova. Namjera je bila, kako je rekao Papandreou, da se dodjele nagrade za tri najbolja rada, ali su radovi bili vrlo dobri pa su odlučili da nagrade dodijele svima.

Ambasador Papandreou je pohvalio prvonagrađenu Nejru Očuz, učenicu Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, koja je napravila drveni brod.

– Mi u Grčkoj na dva načina obilježavamo Božić, vrlo često okitimo jelku, ali isto tako kitimo i naše brodove ili brodice. Nejra je očigledno bila dobro upoznata sa našom tradicijom i odlučila je da na taj način predstavi svoj umjetnički talent – rekao je grčki ambasador.

Učenica Nejra Očuz je rekla da je brod napravila povodom konkursa, a za njegovu izradu koristila je drvo, platno i ukrase.

– Stari Grci su ukrašavali brodove na priobalnim područjima obilježavajući na taj način praznike. Nagrada mi puno znači zato što odmalena pravim stvari sa svojim ocem koji izrađuje pločasti namještaj – navela je Očuz.

Visoko.co.ba/FENA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE