NaslovnicaBiHAmandmani spr...

Amandmani spremni, budžet FBiH po hitnoj proceduri, a većina upitna

Parlamentarna većina u Federaciji ponovno na ispitu. Pred zastupnicima ovog ponedjeljka jedan od najvažnijih dokumenata – prijedlog budžeta za ovu godinu. Po hitnoj  proceduri. No, upitno je hoće li biti dovoljno ruku za izglasavanje, jer se sve glasnije čuju opcije da se budžet vrati u formu nacrta. Inače, ovogodišnji budžet Federacije iznosi 5,5 milijardi KM.

Federacija kuca na vrata još jedne finansijske blokade. Upitno je usvajanje budžeta jer je većina u Federalnom parlamentu odavno pod znakom pitanja. A Vlada Federacije po starom, pa je i ove godine budžet uputila po hitnoj proceduri. Time je preskočila nacrt i onemogućila parlamentarcima da djeluju.

“Budžet je predložen nezakonito jer nije ispoštovan zakon o budžetima, nije održana javna rasprava i nije u novembru dostavljen nacrt budžeta već budžet po hitnom postupku, što se, zapravo, svake godine dešavalo u ovoj vladi. Vlada koja ne poštuje svoje zakone ne može imati ni kvalitetan budžet”, ističe Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

“Očigledno je da se politički akteri ne mogu na vrijeme dogovoriti o onome što mogu izglasati, pa je Vlada prinuđena da čeka zadnji trenutak i da upućuje zakon”, kaže Salko Zildžić, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH.

A tako je i posljednih sjednica. Većina se sabira od tačke do tačke. Po hodnicima i uz pauze. Da će tako biti i sutra potvrdili su nam i iz HDZ-a BiH, uz poruku da će oni budžet podržati. Na njihovoj strani je i SDA, ali nedostaju ruke SBB-a i DF-a, koji su dio kolicije. Njihov glas ostaje upitan.

“Budžet bi trebao doživjeti određene izmjene kroz amandmane koji su uloženi. Sad ne mogu reći šta će se dešavati, hoće li amandmani biti uvaženi i od toga će zavisiti glasanje ne samo DF nego svih”, poručila je Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH.

Socijalna davanja, kapitalni transferi, pomoć poduzetnicima dio su iznosa od 5,5 milijardi maraka, što je za 53 miliona više u odnosu na prošlogodišnji budžet. Iz Vlade Federacije pojašnjavaju da je, nakon izdataka, koje je zahtijevala pandemijska godina, ekonomija u oporavku. Dug je smanjen, a sredstava su osigurana i za niz projekata i javnih preduzeća.

“Strukturu predloženog budžeta Federacije BiH za 2022. godinu karakteriše rast poreznih prihoda, posebno prihoda iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i prihoda od indirektnih poreza. Na drugoj strani, planiran je porast iznosa kapitalnih transfera i izdataka za nabavku stalnih sredstava”, obrazlažu iz Vlade FBiH.

Ovo je dio Vladinog prijedloga koji se odnosi na kapitalne transfere:

Planirano je izdvajanje oko 300 miliona maraka. A tu su i sredstva za povratnike te grane industrije. Budžet je realan, kažu u Federalnoj vladi. Da ne misle svi tako pokazuju i brojni amandmani koji pristužu na adresu Parlamenta Federacije. Između ostalog, traži se povećanje sredstava za porodiljske naknade, ali i druge radnike. Svako ima svoje viđenje.

“Tačno se vidi nedostatak i vizije za projekte. Oni su čak 200 miliona predvidjeli da prebace kantonima. Imamo amandmane koji se tiču i uvezivanja radnog staža radnicima, rudarima, svima onima kojima nije uvezan radni staž. Mi ćemo tu tražiti mnogo veća sredstva”, ističe Čengić.

“Trideset miliona planirano je za nabavku helikoptera i traktora za gašenje požara. U zadnje dvije godine znamo koliko smo imali problema s gašenjima požara. Dvadeset miliona treba da se otkupi robna rezerva kako bi se utjecalo na smanjenje cijena hrane na našem tržištu”, navodi Zildžić.

Ukoliko ovakva objašnjenja sutra ne budu dovoljna, i zastupnici ne prihvate hitnu proceduru, budžet će biti vraćen u formu nacrta. Tada bi zastupnici trebali usvojiti odluku o privremenom finansiranju da u pitanje ne bi došle penzije, socijalna davanja i ostale neophodne isplate. Ostaje pravo potrošnje 25 posto budžeta na stavke koje se prenose iz prošle godine. Ali neće biti mogućnosti za kapitalne projekte, a svakako donijet će i novu neizvjesnost za finansijski sektor entiteta.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.