Alternativa u doba korone: Nova proizvodna linija termoizolacionih panela, nova radna mjesta

U potrazi za pozitivnim pričama iz poslovnog svijeta došli smo do saznanja da, uprkos krizi uzrokovanoj pandemijom korona virusa, jedna domaća kompanija odvažno korača ka novim poduhvatima.

Riječ je o kompaniji Alternativa d.o.o. Sarajevo, koja u narednom periodu planira pustiti u rad još jednu proizvodnu liniju termoizolacionih panela.

Prva takva linija u Alternativu je stigla 2017. godine i radi maksimalnim kapacitetom, što znači da je tržište prepoznalo kvalitet i potrebu za njihovim proizvodima.

Prva linija termoizolacionih panela
Prva linija termoizolacionih panela

“Obzirom da se prethodna nabavka linije termoizolacionih panela pokazala kao veoma uspješna investicija, u aprilu prošle godine smo potpisali ugovor o isporuci nove linije sa renomiranim italijanskim dobavljačem. Do sada je isporučeno 15 pošiljki opreme, a do polovine tekuće godine očekujemo dolazak preostalih 20 pošiljki. Nakon što se isporuči kompletna oprema, pristupit će se montaži iste i probna proizvodnja može početi već u jesen ove godine”, saopštili su iz Alternative.

Nova linija termoizolacionih panela - u fazi dolaska
Nova linija termoizolacionih panela – u fazi dolaska

Konstantnim investiranjem u opremu i stalnim osposobljavanjem kadrova, Alternativa je u ovom dijelu Evrope postala apsolutni lider u proizvodnji termoizolacionih panela, profilisanih limova i pratećih elemenata za krov i fasadu. Vrijednost planiranih ulaganja za 2021. godinu iznosi cca 10 miliona KM.

Nova linija termoizolacionih panela - u fazi dolaska
Nova linija termoizolacionih panela – u fazi dolaska

Da pandemija korona virusa ovoj kompaniji nije stala na put nizanja uspjeha svjedoče rezultati koje postižu kako na domaćem tako i na ino tržištu. Interesantan je podatak da je preko 50% proizvedenih termoizolacionih panela izvezeno. Svjesni situacije koja je zahvatila cijeli svijet, Alternativa je prije svega vodila računa o pravovremenim nabavkama materijala, bez obzira na cijene koje su nekontrolisano “divljale”, kako bi mogla pratiti sve ozbiljne projekte u Bosni i Hercegovini, Srbiji, i drugim zemljama regiona, a sve više stiče i povjerenje Slovenije, Mađarske, Austrije i Njemačke.

Nova linija termoizolacionih panela - u fazi dolaska
Nova linija termoizolacionih panela – u fazi dolaska

Velike investicije za sobom povlače i otvaranje novih radnih mjesta. U prvoj polovini aprila jedanaest novih uposlenika je dobilo priliku da bude dio Alternativinog tima, a puštanjem u rad nove linije očekuje se potreba za dodatnom radnom snagom, čime će ukupan broj premašiti 150 zaposlenih.

Više informacija o kompaniji možete pronaći na web stranici www.alternativa.ba.