Alphabetovi dronovi obavili 100.000 dostava

Alphabetova usluga dostave dronovima pod nazivom Wing dostigla je broj od 100.000 dostava.

Radi se o važnom jubileju za Wing koji dokazuje korisnost dronova u sektoru dostava.

Dostave dronovima su privukle pažnju prije desetak godina kada je cijena potrošačkih quadcoptera pala, a AI sistemi kontrole postali pouzdaniji. Potom je 2013. godine Amazon obećao da će dronovi postati standardni dio njegovog dostavljačkog carstva, no dosad je tehnologija imala uspjeh u manjim razmjerima, što uključuje dostavljanje vrijednih, ali fizički malih pošiljki poput vakcina i krvi na udaljene lokacije.

Ipak, Wingov uspjeh nagovještava da budućnost dostave dronovima leži u predgrađima.

Kompanija trenutno obavlja operacije u tri zemlje, Australiji, SAD-u i Finskoj. Najveći uspjeh je zabilježen u Loganu u Australiji, predgrađu Brisbanea gdje je obavljeno više od 50.000 dostava. U Loganu živi oko 300.000 ljudi, a Wingova usluga je dostupna trećini populacije. Korisnici mogu preuzeti Wingovu aplikaciju i naručiti nešto iz manjeg izbora ponude uljučujući kafu, namirnice, sushi, kolače, hranu za pse, sportsku opremu. Pošiljke se obično dostavljaju za manje od 1o minuta, a Wingov rekord iznosi 2 minute i 47 sekundi od trenutka narudžbe do dostave.

Wingovi dronovi mogu djelovati kao letjelice fiksnih krila te kao lebdeće letjelice. Za razliku od Amazonovih dostavnih dronova, Wingovi dronovi ne moraju sletjeti kako bi dostavili pošiljku. Oni dolaze na lokaciju, spuštaju se na visinu od sedam metara, a potom užetom automatski spuštaju pošiljku na tlo.

Međutim, dostavne metode dronova ograničavaju potrošačku bazu tehnologije jer je u urbanim predjelima teško pronaći odgovarajuću lokaciju za dostavu. Wingovim dronovima su potrebne mali prostori bez drveća, električne mreže i drugih prepreka.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.