Almir Ljeskovica učestvovao na sjednici Vijeća omladine Evropske narodne stranke u San Marinu

Vijećnik Gradskog vijeća Visoko, predsjednik AM SDA Visoko, član rukovodstva Asocijacije mladih SDA BiH i član Odbora za međunarodnu saradnju AM SDA BiH Almir Ljeskovica prethodnih je dana bio učesnik redovne sjednice Vijeća omladine Evropske narodne stranke

U periodu od 21. do 24. oktobra održana je redovna sjednica Vijeća omladine Evropske narodne stranke. Učešće na istoj, kao nastavak redovnih diplomatskih aktivnosti, uzeli su i članovi AM SDA BiH, Almir Ljeskovica i Benjamin Softić.

Kroz nekoliko dana sadržajnog rada, članovi AM SDA BiH su učestvovali u panel diskusijama i radnom dijelu sjednice, ali su uspjeli ostvariti i značajan dio bilateralnih kontakata i sastanaka koji će biti značajni za dalje djelovanje Asocijacije.

Među aktivnostima koje vrijedi istaći su usvajanje četiri rezolucije koje se tiču klimatskih promjena, obnovljivih izvora energije i očuvanja šuma.

Posebno je značajno istaći da su usvojena dva amandmana AM SDA BiH. Prvi se tiče jače podrške procesu pridruživanja zemalja zapadnog balkana Evropskoj uniji. Drugi amandman se odnosi na “Green deal” koji je bitan u smislu prolongiranja roka za energetsku tranziciju sa što manje negativnih posljedica po ekonomiju naše zemlje i zemalja zapadnog balkana. Također, prilikom obraćanja na sjednici, Almir Ljeskovica je upoznao prisutne o trenutnoj situaciji u BiH i blokadama.

Članovi AM sastali su se i razgovarali sa predsjednicom YEPP-a i zastupnicom u EU parlamentu Lidijom Pereira te velikim brojem mladih političkih predstavnika iz država članica Evropske unije.

Konačno, kao najbitniji rezultat aktivnosti Asocijacije mladih je imenovanje nekoliko naših članova u radne grupe YEPP-, a o čemu će biti više govora u narednom periodu.

Asocijacija mladih SDA BiH će nastaviti sa intenzivnim radom na domaćem i međunarodnom planu i u narednom periodu.

Asocijacija mladih SDA BiH