Almir Ljeskovica: “Politike zapošljavanja mladih iz ugla mladih parlamentaraca u BiH“

GO AM SDA VISOKO: ALMIR LJESKOVICA UČESTVOVAO U PANEL DISKUSIJI NA TEMU:
“Politike zapošljavanja mladih iz ugla mladih parlamentaraca u BiH“

Almir Ljeskovica, vijećnik GV-a Visoko, predsjednik GO AM SDA Visoko i član Predsjedništva AM SDA BiH je danas (subota, 22. maj) učestvovao u panel diskusiji u organizaciji Grupe 9, grupe mladih 9 političkih partija (DF, SDP, SDA, HDZ, HDZ 1990, NDP, NS, PDP, SDS) uz podršku NDI (Nacionalnog demokratskog instituta).

Naziv panela je bio Mladi u fokusu, Almir je učestvovao u panel diskusiji na temu: “Politike zapošljavanja mladih iz ugla mladih parlamentaraca u BiH“.

Osim njega, panelisti u pomenutoj diskusiji su bili još Irfan Čengić (SDP), zastupnik u ZD PFBiH i Davor Šešić (SDS), poslanik u NSRS.

Ljeskovica je ponudio svoja razmišljanja iz ugla nekoga ko je zaposlen u realnom sektoru, istakavši probleme sa kojima se poslodavci ali i mladi susreću uz osvrt na mjere koje je Grad Visoko dolaskom nove vlasti poduzeo u smislu podrške privredi, mladim, zapošljavanju i stipendiranju.

Ponudio je i prijedloge kako poboljšati uslove zapošljavanja mladih, naglasivši da je bitno da se mladi više pokrenu, a kao jedan od najbitnijih prijedloga koje je ponudio svakako je potreba uvezivanja srednjih škola, gradske administracije te privrednika kroz privredne savjete s ciljem usklađivanja potrebe tržišta rada sa obrazovanjem.

Svakako je bitno istaknuti potrebu za stavljanjem većeg fokusa na kvalitetniju praktičnu nastavu koja mora biti na većem nivou uz uvođenje ferijalne prakse kako bi mladi ljudi već po završetku obrazovanja bili spremni za tržište rada.

Izlaganje je zaključio konstatacijom da sve promjene počinju od nas samih i da je to prvi korak koji moramo uraditi, poručivši da se ne trebamo bojati promjena jer nije neuspjeh strašan, strašno je ne pokušati.

Ljeskovica je motivirajuće poručio mladima i da: „Onaj ko ne pokuša on je već izgubio i da moramo biti svjesni da je gotovo svaka promjena počinjala od mladih i progres kao i svaka druga promjena neće doći od mirnih i pokornih nego od hrabrih i buntovnih.“

RTV Visoko/GO AM SDA Visoko