Almir Ljeskovica: “Mišljenja sam da je potrebno povećati obim praktične nastave u srednjim školama ….”

U sarajevskoj Vijećnici je održana sjednica Predsjedništva Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA), kojoj prisustvuje i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Almir Ljeskovica, -predsjednik Asocijacije mladih SDA Visoko i član Povjereništva AM SDA Bosne i Hercegovine uzeo je učešća na tački dnevnog reda koja se ticala pripreme izborne platforme prema mladima za Lokalne izbore 2020. godine. u svom izlaganju je izrazio potrebu za većom sinergijom lokalnih vlasti, privrednika sa srednjim školama.

– Iako je srednjoškolsko obrazovanje nadležnost kantonalnog nivoa vlasti, vjerujem da se može i treba naći model za povezivanje i saradnju na relaciji: lokalna vlast – srednja škola(učenik) – privreda.
Kao neko ko dolazi iz realnog sektora, mišljenja sam da je potrebno povećati obim praktične nastave u srednjim školama sa tehničkim i zanatskim usmjerenjima kao i uvesti ferijalne prakse u trajanju od minimalno mjesec dana tokom ljeta, uvesti tzv. dualno obrazovanje. Na taj način mladi ljudi nakon završetka srednješkolskog obrazovanja bi bili dosta spremniji za tržište rada.

visoko.ba