Aljoša Čampara: SDA podržava DF u pozivu Finansijskoj policiji da uđe u javna preduzeća

“Ne može niko nikoga uslovljavati. Mi trebamo tražiti rješenja težeći ka kompromisu i raditi ono što je bitno za građane BiH” - zaključuje Čampara.

1396
Aljoša Čampara, Federalni ministar unutrašnjih poslova

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Federacije BiH, kaže kako on, kao i drugi ministri iz SDA, podržavaju poziv DF-a da Finansijska policija uđe u javna preduzeća.

“Mi apsolutno podržavamo prijedlog DF-a te se priključujemo pozivu. Naravno, Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade, ali posao Finansijske policije i Vlade Federacije BiH su dva odvojena procesa” – kaže Čampara.

On dodaje da Vlada Federacije BiH treba da upravlja s javnim preduzećima u vlasništvu ovog entiteta.

“U ovom trenutku bilo bi neprimjereno abolirati neke upravljačke strukture koje evidentno prave gubitke u višemilionskim iznosima. O tome Vlada Federacije BiH treba raspravljati i donositi odluke i sasvim je prirodno da Vlada Federacije BiH, kao kolektivni izvršni organ, donosi odluke o tim javnim preduzećima. Naravno, te odluke moraju biti u skladu sa zakonom” – dodaje Čampara.

Prema njegovom mišljenju, na sjednicama Vlade Federacije BiH trebaju se pojaviti informacije o stanju u svim javnim preduzećima da bi Vlada, na bazi tih informacija, uz razmjenu argumenata, mogla donijeti konačne zaključke.

“Inače, mislim da Vladu Federacije BiH ne treba opterećivati s nekim teškim političkim pitanjima. To treba ostaviti u nadležnost centralama političkih partija koje participiraju u Vladi Federacije BiH. Vlada se isključivo treba posvetiti reformama i reformskim procesima na bazi koncepta ekonomskog rasta i zapošljavanja 2014-2018. godine, koji je predložio premijer Novalić” – kaže Čampara, koji dodaje da građani od njih upravo očekuju reforme i zapošljavanje.

On dodaje da imenovanje novih uprava u kompanijama, u kojima Vlada Federacije BiH smatra da ne može dati povjerenje trenutnom menadžementu, nije povezan proces s radom Finansijske policije, odnosno da ti procesi mogu teći paralelno.

“Ne može niko nikoga uslovljavati. Mi trebamo tražiti rješenja težeći ka kompromisu i raditi ono što je bitno za građane BiH” – zaključuje Čampara.

Komentari

komentara