BiHAlija Ćosić dizao je zastavu na Vlašiću i 1995. i danas

Alija Ćosić dizao je zastavu na Vlašiću i 1995. i danas

U Memorijalnom parku na lokalitetu Galica na planini Vlašić, koju su u martu 1995. godine oslobodili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, pod komandom generala Mehmeda Alagića, odakle se krenulo u oslobodilački pohod ka Bosanskoj krajini, održana je manifestacija pod nazivom „Dani pobjede, dani ponosa“. Njima u čast na Paljeniku na više od 1.900 metara nadmorske visine razvijena je zastava Republike Bosne i Hercegovine, baš kao i prije 28 godina, kada je nakon trogodišnje okupacije oslobođen i objekt RTV predajnika.

Za razliku od marta 1995., kada je sa 14 svojih saboraca na objekat RTV predajnika na Paljeniku izvjesio čaršaf na kojem su rukom nacrtali ljiljane i ispisali naziv brigade, Alija Ćosić danas je zastavu podizao u potpuno drugačijim uvjetima. Prisjećajući se te teške zime, u kojoj su sa Vlašića stvarali preduvjete za povratak kući, ovaj Zlatni ljiljan i bivši pripadnik 705. slavne brdske brigade Jajce kaže: „Puno je emocija sada. Teško je to savladati. To su bili nenormalni meteorološki uvjeti, trebalo je imati veliko srce“.

Zbog njih, a bilo ih više od dvadeset i četiri hiljade koji su učestvovali u operaciji oslobađanja Vlašića, upriličena je ova manifestacija.

„Mi ne smijemo dozvoliti da zaboravimo ono što je bilo najljepše, bez obzira na to kako je bilo teško i što se ginulo – ali pobjede Armije Republike BiH ne smijemo zaboraviti“, poručuje Zijad Čaber, član Organizacionog odbora manifestacije.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) podsjetio je kako su tada linije bile jasne – ispred je neprijatelj, iza su drugovi.

„Igman je svetište otpora, ali vjerovali ili ne – Vlašić trebao biti prvi. Drago mi je da smo svi ovdje danas – da pokažemo da Vlašić nije zaboravljen“, kazao je Prijedorčanin Dževad Smajić, bivši pripadnik 17. viteške krajiške brdske brigade.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije i travnički načelnik Kenan Dautović (SDA) istakao je ovo danas demonstracija kontinuiteta države, kontinuiteta Armije Republike BiH i Oružanih snaga BiH.

Podsjećajući na snagu jedinstva u tom ratnom vremenu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) posebno je istakao da su danas na sceni podjele među snagama koje se, kako je kazao, bore za državu Bosnu i Hercegovinu te poručio da stranačke bitke za upravne i nadzorne odbore ne smiju biti preče od zaštite države i ljudi: „U vremenu masovnih dezinformacija istina ima još veći značaj. Mi živimo u stoljeću novih tehnologija i potpuno drugačijih medijskih okolnosti – države i narodi koji izgube na medijskom planu izgubit će i na svakom drugom“.

Nakon Galice brojni su učesnici obišli i lokalitet Ljute grede, na kojoj je izgrađeno spomen-obilježje nazvano po generalu Mehmedu Alagiću.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE