SvijetEvropaAlexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Alexander Stubb preuzeo dužnost novog predsjednika Finske

Alexander Stubb u petak je preuzeo dužnost predsjednika Finske, spreman da nadzire novu eru nakon što se njegova zemlja pridružila NATO-u, kao odgovor na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu.

Tokom kampanje za izbore održane 11. februara, Stubb je kazao kako ne vidi ograničenja za učešće Finske u NATO-u, i da bi bio spreman da dopusti da se nuklearno oružje transportuje kroz Finsku – iako se tamo ne skladišti – nakon što je njegova zemlja napustila višedecenijsku vojnu neutralnost.

– Sada smo suočeni s novom erom. Kao rezultat našeg vojnog usklađivanja i članstva u NATO-u, napravili smo posljednji korak u zapadnu zajednicu vrijednosti, kojoj je naša republika duhovno pripadala tokom čitave svoje nezavisnosti – izjavio je Stubb u obraćanju parlamentu tokom inauguracije.

Stubb je naveo demokratiju, vladavinu zakona i ljudska prava kao osnovne vrijednosti na kojima će se temeljiti vanjska politika Finske pod njegovim čelništvom.

Stubb naslijeđuje odlazećeg predsjednika Saulija Niinista, koji se povlači nakon dva šestogodišnja mandata u kojima je zaradio nadimak “šaptač Putinu” zbog svojih ranijih bliskih veza s ruskim čelnikom.

– Diplomatija je i dalje individualni sport, koji zahtijeva suptilnost. Tako se i najmanji čuje – okarakterizirao je Niinisto svog nasljednika u svom oproštajnom govoru u parlamentu.

Kao primjer takve diplomatije, Niinisto je naveo saradnju Finske s Kinom u tekućoj istrazi moguće uloge teretnog broda registrovanog u Hong Kongu u šteti nanesenoj plinovodu BalticConnector prošle godine.

Finski istražitelji zaključili su da je naftovod vjerovatno oštećen sidrom koje je povučeno preko njega.

– Napredak je postignut u istraživanju te stvari – na opće iznenađenje – ne podizanjem glasa, nego suptilnim, ali odlučnim radom svih učesnika – izjavio je Niinisto.

Dan prije Stubbove inauguracije, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je da Rusija mora pojačati trupe koje je rasporedila duž svojih zapadnih granica s Evropskom unijom kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO, prenosi Reuters​.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE