NaslovnicaLokalni izboriAl Jazeera Ba...

Al Jazeera Balkans: Nevladin sektor bilježi zloupotrebu javnih resursa za samopromociju kandidata na predstojećim izborima, među njima i aktualna gradonačelnica Visokog

U Bosni i Hercegovini bliže se lokalni izbori. Počeo je monitoring predizbornih aktivnosti. U nevladinom sektoru bilježe zlouporabe javnih resursa za političku promociju kandidata na tim izborima. A, pod lupom pravosuđa su i dalje, naprimjer, prošli opći izbori u ovoj državi.

“Ocjena je da se javni resursi masovno koriste za dobijanje podrške glasača na predstojećim izborima. Obzirom da nismo još ušli zvanično u kampanju vjerovatno će tih slučajeva biti još”, kazao je Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH.

Izdvajaju, tvrde, plaćana oglašavanja koja se koriste za promociju kandidata na lokalnim izborima, kao u Visokom, gdje se dijelio raspored sati najmlađima na kojim se promovirala aktuelna gradonačelnica Amra Babić.

Kako je rečeno za novinare Al Jazeere Balkans, gradonačelnica Visokog je odsutna sa posla i nema komentar na izrečeno.

Iz nevladinog sektora pozivaju građane da im anonimno prijave primjere kupovine glasova ili zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu. Ovo posljednje i oni bilježe, kod niza stranaka mahom u vlasti. Preuranjena kampanja gdje je to zabranjeno, javni događaji za promociju stranaka i kandidata, zapošljavanje u javnim ustanovama, dijeljenje spornih podsticaja, intenziviranje javnih radova, dijeljenje poklona partijskih aktivista u školskim dvorištima samo su neki primjeri.

 

Visoko.co.ba/Al Jazeera Balkans

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.