NaslovnicaZDKPolitikaAktivnosti Up...

Aktivnosti Uprave policije MUP-a ZDK na obezbjeđenju sigurnog ambijenta za održavanje predstojećih izbora

Danas, 29.09.2022. godine, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ponovo je održan sastanak Štaba akcije “Izbori 2022”, čiji je osnovni zadatak planiranje, koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti, koje se poduzimaju u okviru usvojenog Plana obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

U kontekstu održavanja sigurnog ambijenta, na područjima gradova i naseljenih mjesta Zeničko-dobojskog kantona, kroz pojačano prisustvo policijskih službenika na terenu, te poduzimanjem planiranih mjera, obezbjeđivano je i održavano povoljno stanje javnog reda i mira, omogućeno neometano odvijanje saobraćaja, bezbjedno kretanje građana i održavanje predizbornih skupova i manifestacija. Takođe je pojačan policijski nadzor nad određenim kategorijama lica, prvenstveno lica sklonih vršenju krivičnih djela, prekršaja, narušavanju javnog reda i mira, asocijalnih lica, maloljetnih delinkvenata i dr.
Imajući u vidu značaj predizbornih aktivnosti, kao i velikog broja javnih skupova i tribina koji su u proteklom periodu organizovani i održani na području našeg kantona, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je prilikom poduzimanja aktivnosti na obezbjeđenju istih, vanredno angažovala veliki broj policijskih službenika, te angažovala sva raspoloživa materijalno tehnička sredstva i opremu. Na dan održavanja izbora će takođe biti angažovane sve raspoložive policijske snage Uprave policije kao i materijalno tehnička sredstva i oprema.

Na dan izbora poduzimat će se posebne mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i druge planirane mjere i zadaci Uprave policije i njenih organizacionih jedinica, koje su definisane na osnovu izvršene bezbjednosne procjene. Službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će izvršiti kontradiverzioni pregled prostorija svih glasačkih mjesta. Svako biračko mjesto će biti obezbjeđeno mjerama fizičkog obezbjeđenja a svaki transport izbornog materijala će biti pod policijskom pratnjom.

Pozivamo građane da mirno i dostojanstveno obave svoju građansku dužnost, da se pridržavaju zakonskih odredbi i demokratskih načela izbornog procesa te da poštuju izdate naredbe ovlaštenih službenih lica i na taj način doprinesu bezbjednom održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.