Ako laže koza ne laže rog: Šta piše u depešama koje je SIPA uputila Lukaču

Depeša koju je Stanić uputio dan prije akcije u Bosanskom Novom

753

Akcija SIPA-e u Bosanskom Novom 10. decembra 2015. godine u kojoj je uhapšeno pet osoba osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti i pretresene tri lokacije među kojima je i Policijska stanica, zgrada Općine i Komunalno preduzeće Komus izvedena je u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, a prema naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

Da u ovoj akciji nije bilo nikakvog spornog detalja, potvrđuje i izvještaj SIPA-e koji je Patria dobila na uvid, a u kojem se izražava zahvalnost na pomoći i saradnji službenika CJB Prijedor. SIPA je po okončanju akcije poslala depešu kojom je obavijestila MUP RS o okončanim aktivnostima kao i o osobama lišenim slobode, a koju je potpisao direktor Perica Stanić.

Očito je vlastima u RS-u bilo potrebno skretanje pažnje sa stvarnih problema, kriminala i istraga koje opterećuju političare manjeg bh. entiteta na čelu sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

U depeši koju je SIPA uputila 9. decembra 2015. godine ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču moli se da „MUP RS pruži neophodnu pomoć u cilju obezbjeđenja lokacija na kojima će se vršiti radnja pretresanja, kao i da se obezbijedi prisustvo tri kriminalistička tehničara sa opremom.“

Istog dana, u večernjim satima, zamjenik načelnika CJB Prijedor stupio je u kontakt sa šefom Odsjeka za istrage ratnih zločina Agencije koji su dogovorili način izvođenja planiranih radnji.

Inače, SIPA je odredila pet timova sa po tri policijska službenika za hapšenje, a tri tima za pretres objekata.

– Timovi su bili sastavljeni isključivo od policijskih službenika koji rade na istragama ratnih zločina. Lišenje slobode pet osumnjičenih osoba izvršeno je bez upotrebe sredstava prinude, a od strane osoba lišenih slobode nisu iznesene primjedbe u odnosu na postupanje policijskih sležbenika – navodi se u Izvještaju SIPA-e.

Inače, SIPA je u svom izvještaju koji je razmatran na sjednici Komisije za odbranu i sigurnost PS BiH navela i podatak da je od dana osnivanja Agencije do 11. decembra 2015. godine izvršeno 47 pretresa u prostorijama policijskih tijela, općina i javnih institucija, do kojih je 28 izvršeno u FBiH, 19 u RS.

Depeša koju je Stanić uputio Lukaču nakon izvršene akcije

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.