Ako koristite web-preglednik Chrome, ovo odmah morate isključiti…

GOOGLE OPET UHVAĆEN NA DJELU: Ako koristite web-preglednik Chrome, ovo odmah morate isključiti…

Prema najnovijem istraživanju sigurnosne kompanije “Awake Technologies”, u opticaju je više od 70 ekstenzija za Chrome, koje direktno ugrožavaju korisničku online privatnost te služe za besramnu krađu privatnih podataka.

Chrome je najpopularniji web-preglednik na svijetu – brz je, dostupan svima i najlakše ga je koristiti. Loša strana priče je što popularnost privlači hrpu kriminalaca koji nastoje mimoići zaštitne mjere i domoći se povjerljivih korisničkih informacija. Svemu ovome ulje na vatru pridodaje i sam Chrome, koji nije poznat kao najsigurniji preglednik na svijetu – štaviše, njegovi najveći kritičari naglašavaju da se radi o programu koji ne pruža skoro nikakvu privatnost.

Čak i da vam je apsoltno svejedno za online privatnost i kolačiće, najnovije otkriće u vezi sa proširenjima, odnosno ekstenzijama za Chrome, pokazalo je da velik broj njih špijunira korisničke aktivnosti i aktivno krade osobne podatke – uključujući i lozinke.

Vijesti o nečasnim radnjama stižu iz “Awake Securityja”, koji je izvještaj proslijedio Googleu. Konkretno, riječ je o 70 ekstenzija koje, zahvaljujući ovom otkriću, više nije moguće pronaći u Chrome Storeu. Te su ekstenzije do danas preuzete 32 miliona puta, a njihova svrha je „čuvanje korisnika od opasnosti hakerskih web.stranica“ ili više praktična, poput konverzije jedne vrste datoteka u drugu.

Na žalost svih onih koji su pokušali skenirati računar softverom za otklanjanje malwarea, rezultati su uvijek bili negativni – dijelom zato što rade na vrlo podmukao način, koristeći više od 15.000 različitih stranica koje su hakeri kupili i nakon toga međusobno povezali.

Rješenje problema

Koristite samo proširenja koja apsolutno morate i kad jednom završite s njima, izbrišite ih.

Također, ne bi bilo naodmet da instalirate neki dobar antivirus te da, prije instalacije bilo kakvog proširenja za Chrome, veoma dobro provjerite radi li se o pravoj stvari ili prevari.

SB