Ako BiH, ne daj Bože, propadne …, krivi će biti bošnjačka inteligencija, bošnjački intelektualci i bošnjačke političke elite

Akademik Esad Duraković u Pressingu sa Amirom Zukićem na N1 je kazao da je opozicija u Bosni i Hercegovini potpuno nezrela, te da nije bila u stanju da politički kapitalizuju greške vlasti.

Upozorio je da BiH nema ko da brani te da inercija vodi BiH ka raspadu. 

Govorio je i o eventualnom postojanju “tajnog plana” o kojem javnost ne zna ništa.

“Ako je tajni plan, ako postoji, ne znam. Moguće je da postoji prešutni dogovor. Ponašanje političkih elita i faktora upućuje na to da je moguće to. Ne samo bošnjačke političke elite, nego i opozicija ne reaguje. Ne mogu tvrditi da je bošnjačka politička elita pristala – ali njihove akcije i reakcije su takve da objektivno potpomažu ideju podjele BiH. Problem kod nas duže vrijeme je u tome što je opozicija po mome sudu nedorasla situaciji. Opozicija je potpuno nezrela”, kazao je.

On je, kako je naveo, pred izbore više puta nudio sugestije da se partijski interesi podrede interesima države – jer je, prema njegovom mišljenju, država najvažnija.

“Bez države nema fotelja, ministarstava… Oni su to prihvatili. Povlađivali su mojim sugestijama. Nakon izbora – opet nema sloge među njima. Riječ je o ljudima koji u stvari ne vide dalje od jednih do drugih izbora. Nemaju viziju državotvornosti. Toliko sam puta vidio kada pozicija napravi krupan gaf – oni tu ne umiju politički kapitalizirati. Ne koriste poziciju opozicije. Nikada nije kriva samo pozicija, nego stanje u društvu ovisi i o kreativnosti i umiješanosti opozicije koja bi trebala biti snažan korektiv. Mi to nemamo”, poručio je Duraković u Pressingu.

Duraković je aferu oko navodnog vrbovanja selefija od Hrvatske doživio kao istinu, a razočarenje mu je optužnica protiv Dragana Mektića.

“To sam doživio kao istinu i veliko razočarenje činjenicu da je protiv Mektića podignuta optužnica. Pogledajte kontekst. Prije otkrića afere imali smo niz izjava sa najvišeg političkog vrha Hrvatske o radikalizaciji Bošnjaka, da ih ima hiljade u BiH. Ovo se sada uklapa u taj kontekst, koji je gradila predsjednica Hrvatske i drugi autoriteti”, kazao je.

Zašto se to radi?

“Žao mi je što se to radi. Potrebno je Hrvatskoj i Srbiji, odnosno Dodiku ta vrsta argumentacije da su Bošnjaci radikalizirani i da se s njima ne može živjeti, da je nužno izvršiti disoluciju i da ovdje ostane taj neki Bošnjakistan. Izvođači radova državnih politika su Dodik i Čović. Vučić dođe u Banjaluku kada hoće, izvodi vježbe oko Zvornika. Plenković i ministri upadaju po Hercegovini kada hoće. Radi se o kontinuiranoj agresiji prema BiH, rade šta hoće”, naveo je u programu N1.

On je kazao da iz Hrvatske dolaze uvjeravanja kako je briga o Hrvatima u BiH apsolutni prioritet.

“Stalno govorim o kontekstu. Mora se imati u vidu da su i jedna i druga zemlja izvršile agresiju na BiH. Ne možemo to odvojiti od sadašnjih izjava”, kazao je.

Hrvatska je za to presuđena u Hagu, Srbija nije – što Durakoviću nije čudno, kako je istakao u Pressingu.

“Srbija se izvukla. To mi nije čudno. Mnogo puta smo slušali kako međunarodna zajednica tetoši Srbiju, smatrajući je ključnim faktorom na Balkanu. Srbija može biti zadovoljna, a mi vrlo dobro znamo ko je ovdje ratovao. Oni su orijentisani prema istom plijenu, to je BiH. Zato Čović serbez ide u Beograd, ovaj dolazi u Banjaluku, prijatelji su. Lakše će rasparčati BiH ako su udruženi. Ja bih zamolio, bilo bi dobro, kada bi prijatelji BiH u Srbiji i Hrvatskoj, a ima ih mnogo, digli svoj glas u korist BiH – dok ne bude prekasno. Uvijek govorim o politikama u Srbiji i Hrvatskoj, nikada to ne poistovjećujem sa narodima”, pojasnio je Esad Duraković u programu N1 televizije.

Budućnost BiH

Teško je povjerovati da će Amerika dopustiti da jedna od rijetkih zemalja u kojoj je uspjela uspostaviti mir – da se on naruši. To bi bio negativan poen za Ameriku. Mislim da u ključnom trenutku neće dopustiti disoluciju Bosne i Hercegovine, kazao je u Duraković.

Mislite li da će Amerika napustiti svoje dejtonsko čedo?

Bez obzira što je na čelu SAD-a kontroverzna i hirovita osoba, iza njega stoji jedna ozbiljna administracija. Dayton je njihov proizvod. SAD nisu uspjele održati mir u mnogim zemljama poput Afganistana i Iraka, ali su u Bosni i Hercegovini uspjeli uspostaviti kakav, takav mir. Teško je povjerovati da će Amerika dopustiti da jedna od rijetkih zemalja u kojoj je uspjela uspostaviti mir – da se on naruši. To bi bio negativan poen za Ameriku. Mislim da u ključnom trenutku neće dopustiti disoluciju BiH.

Jedan američki stručnjak izjavio je kako Trump jednim tvitom može uništiti Bosnu i Hercegovinu?

Mislim da može, ali administracija iza njega to neće dopustiti.

Kakav je ruski i turski uticaj u BiH?

Ruski uticaj je veliki, nema sumnje. Što se tiče uticaja Erdogana on je zanemariv. On samo verbalizuje ljubav prema Bošnjacima. Nema tu nekih ulaganja. Rusi djeluju preko BiH tako da sekiraju Evropu. Moguće je da će u jednom trenutku, tako da kažem, da se trampe sa Amerikom za uticaj u nekom drugom dijelu..

A uticaj Evropske unija?

EU je u velikim problemim, prvenstveno zbog Brexita. Jačaju desne snage u Evropi, a ona nikada, od 1992. pa na ovamo, nije imala pravu viziju prema Bosni i Hercegovini i to izgovaram sa velikom žalošću.

Hoće li se eventualno rješenje kosovskog pitanja, u vezi s razmjenom teritorije, odraziti na BiH?

Razmjena teritoija na Balkanu ne ide bez ratova. To se ne bi smjelo dirati, ali ne znači da se neće dogoditi. Pitanje Kosova je po mome sudu rješeno. Prisjetim se Dačićeve opake opaske da je RS postao prioritet Srbije.

Ima li nade za građane Bosne i Hercegovine?

Dakle, ponavljam situacija jest ozbiljna i moramo biti svjesni drame pred kojom se BiH nalazi. Nadu ne treba gubiti. Bog je rekao da neće promijeniti situaciju nekog naroda dok on sebe ne promijeni. Imamo pravo na budućnost u onoj mjeri koliko se budemo za nju borili.

Apel visokom predstavniku

Zašto mislite da aktuelna bošnjačka elita, na neki način, ide ka toj konačnoj etničkoj podjeli i stvaranju tri državice na teritoriji BiH?

“Prvi indikator je to što ne reagiraju na odgovarajući način. Drugi, ja mislim da njima, svim tim trima elitama, mada ih ne mogu poistovijetiti do kraja, odgovara im svima stanje kakvo jeste, da ne možemo ući u Evropu, da svako ima svoj feud i da svima njima bude dobro. Bojim se da je problem u tome, naročito kod Bošnjaka, što nemaju odgovarajuću viziju, svijest o značaju države, o tome da je sudbina Bošnjaka vezana isključivo za državni okvir”, kazao je Duraković u Pressingu.

Kako je kazao, u velikom slučaju ne treba vjerovati riječima političara.

“Vole da verbaliziraju, bave se verbalnom akrobatikom, potrebno je gledati njihove rezultate i efekte postupaka. Kada pogledate gospodina Vučića, nema većeg mirotvorca na Balkanu od njega, a vidimo šta radi i koje su njegove namjere i prema i BiH i prema Kosovu. Pogledajte činjenice, ko je kriv i ne bih ulazio u to, BiH nije imenovala svoju delegaciju u Vijeću Evropu. To je ključna stvar. U dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja, koja je ugrožena i od Dodika i od Čovića i od njihovih koji ih slijede, da nema BiH kao država ljude na tako važnoj poziciji. Nemaju lobije, šta su reagirali, šta su uradili u vezi sa Herceg-Bosnom ili u vezi sa podizanjem rezervnog sastava policije u RS? Jedno je verbalizirati, a drugo je kada gledamo stvarne efekte njhove politike”.

Je li moguć mirni raspad BiH i stvaranje te tri države koje govorite bez sukoba?

“Jako teško je to reći, ali možda jest moguć. Ako nemamo inteligenciju, intelektualce, političare kojima je stalo do države BiH, EU koja je manje-više ugušena birokratijom i ne reagira na ovu situaciju u BIH, onda je možda i moguće, ali ne bi smjelo biti moguće s obzirom na to kakva je perspektiva Bošnjaka u toj BiH”.

Uputio je apel visokom predstavniku u BiH.

“Iskoristit ću priliku da apelujem, da ljudi shvate da je situacija ozbiljna u BiH, da je međunarodni kontekst takav, da je Kosovo u igri, da je moguća neka trampa i da svi Bošnjaci, Hercegovci i Bosanci, svako na svom polju u svom domenu i poslu kojim se bave, da se angažira maksimalno za BiH, za njene vrijednosti. Profesori na svojim pozicijama, mediji, političari, posebno gospodin visoki predstanvik koji samo šuti na sve negativne pojave. Zamolit ću vas da se ovom prilikom, jer sam pomalo ogorčen tom situacijom, obratim izravno gospodinu visokom predstavniku. Nastojat ću da budem pristojan. Gospodine visoki predstavniče, gospodine Inzko, ja vas molim kao intelektualac Bosne i Hercegovine, da najzad pokažete da imate profesionalne čestitosti i dostojanstva. Ja se izvinjavam što ovako govorim jer cijelo vrijeme pokazuje da je nema. Molim vas pokažite tu čestitost, intervenirajte tamo gdje je nužo intevernirati. Nama ne treba se vi ogrčete zastavom BiH na utakmicama i da nam po medijima pričate kako mi imamo Džeku. Treba nam da čuvate ovu državu, vi jeste za to ovdje. Ako ne možete to uraditi, kažite tamo gdje treba da kažete i odstupite. Gospodine visoki predstavniče, dajte nam priliku da vas pohvalimo, da pohvalimo vašu profesionalnost i čestitost. Ako visoki predstavnik koji ima najviše ovlasti stalno šuti kao što šuti, ja ne znam gdje je reagirao u posljednje vrijeme, ako stalno šuti onda je on objektivno saučesnik u mogućem raspadu BiH. Ako stalno šuti, on nije samo saučesnik nego direktno potpomaže one destruktivne snage Dodikovog tipa. Vrijeme je da visoki predstavnik izađe na scenu i da se ponaša u skladu sa misijom koja mu je povjerena, a ne da učestvuje u stvaranju nove Palestine u sred Evrope”.

Opasnost trećeg entiteta

“Ima jedan čitav niz faktora u samoj zemlji koji djeluju destruktivno i ja ne vjerujem u ovo što ste malo čas govorili o izjavama biznismena. Mislim da nisu dovoljno upućeni ili nisu iskreni. Dodik je prije nekoliko dana rekao ‘kad kažem nešto u korist BiH, onda mi ne vjerujte’. To je čovjek koji sa najviše pozicije u državi djeluje u razbijanju te države, to je vrlo važna pozicija. Drugo, bošnjački političari ili probosanski političari ne artikuliraju dovoljno svoju svijest, ako je imaju, o državi BiH, o njenom opstanku. Oni tu nešto improviziraju, ne odgovaraju adekvatno na izazove, na prijetnje upućene državnosti BiH”, kazao je Duraković u Pressingu na N1.

Kako je naveo, Visoki predstavnik koji je najodgovorniji, de facto i de jure, za situaciju i budućnost ove zemlje, izuzetno i nedopustivo pasivan što je jedna vrsta saučesništva.

“Ima čitav niz faktor koji nam, nažalost, ne idu u prilog. Ali na nama je da se borimo, da ne dopustimo da BiH propada. Ja sam apsolutno nezadovoljan reakcijom bošnjačkih političara, a onda i onoga što zovemo bh. blokom, koji je neujedinjen, kojeg prijetnje BiH nisu uspjele ujediniti, integrirati i na pravi način aktivirati”, poručio je akademik Duraković.

Poručio je da se ne plaši napada na njega.

“Nemam pravo da izađem pred auditorij kakav je vaš i da nešto zamajavam. Imam obavezu da budem otvoren. To je moja obaveza, volio bih da ima više ljudi intelektualaca koji otvoreno govore”, naveo je te dodao:

“Zašto spava bošnjačka elita? Objektivno, u najvećem broju slučajeva, ne reagiraju na adekvatan način na prijetnje državnosti Bosne i Hercegovine. Ponekad mislim da njima odgovara ova podjela BiH na tri djela, možda čak i tri države. Ne znam šta je u njihovim glavama. Ako ne reagiraju na adekvatan način i šute, onda to znači da im odgovara ta vrsta podjela. Objektivno, šutnja i pasivnost vode ka disoluciji BiH, ka podjeli na tri države, tri entiteta”.

Na upit šta bi poručio bošnjačkim liderima, Duraković je odgovorio:

“Puno toga bi im kazao. Nisam zapamtio da je na odgovarajućem nivou i sa odgovarajućim akcentima reagovalo se na obilježavanje kontinuiteta, kako je rečeno, Republike Herceg-Bosne koja je dio udruženog zločinačkog poduhvata po presudi najviše međunarodne sudske instance. Imali su argument da reagiraju na najvišim mogućim instancama u svijetu i kod nas. Reagirali su u neka doba na nekoj nižoj instanci. To je ozbiljna prijetnja BiH jer je Herceg-Bosna podržana iz susjedne Hrvatske. Ta Herceg-Bosna ima podršku iz države koja je također osuđena za udruženi zločinački poduhvat i koja, nažalost, kontinuira antagoniziranje između Bošnjaka i Hrvata, a oni do 1992. godine povijesno nikada nisu bili neprijatelji. Rekao bih im da se ne fragmentiraju tako, rekao bih im da moraju biti svjesni da eventualna podjela BiH na tri entiteta je najopasnija mogućnost za Bošnjake. Bošnjački političari, bošnjačka inteligencija, moraju biti svjesni da mogu opstati jedino u granicama Bosne i Hercegovine. Ako BiH, ne daj Bože, propadne, nadam se da neće, neće za to biti krivi ni Dodik ni Čović i njihove kamarile, nego će biti krivi bošnjačka inteligencija, bošnjački intelektualci i bošnjačke političke elite koje nisu pružile odgovarajući otpor toj destrukciji”.

Mogu li Bošnjaci preživjeti bez BiH?

“Ja mislim da ne mogu preživjeti. U tom najgorem mogućem scenariju, u koji neću da vjerujem, u stvaranju nekog ‘bošnjakistana’, bošnjačkog entiteta ili države, šta bi se dogodilo? To bi izvan svake sumnje bilo stvaranje Gaze, palestinizacija Bošnjaka, stvaranje Gaze u Evropi. To znači da bi bili sabijeni na određen teritorij, a takvo sabijanje na određeni teritorij je vrlo nepovoljno u ovim konstelacijama u samoj BiH, u našem okruženju i islamofobičnoj Evropi. Šta bi se onda desilo? Nemam nikakve sumnje, onda bi se u tom dijelu ‘bošnjačke Palestine’ u Evropi neminovno dogodilo da se muslimani, Bošnjaci, dramatično radikaliziraju. I sada nam to podmeću. U tom slučaju Esad Duraković, vi i slični nama, ljudi kojima je stalo do multietničke BiH, ne bismo mogli javno ovako nastupati. Možda bi čak bili izloženi prijetnji likvidaciji. Takva BiH bi se radikalizirala, ne bi mogla opstati. Bošnjaci mogu opstati samo u multietničkoj BiH, u njenim okvirima. Niakavim revanšizmom, nikakvim ekstemizimom, već sam uz pomoć kosmopolitizma”, poručio je Duraković u Pressingu na N1.

(Vijesti.ba)