NaslovnicaZDKAkademiku Dže...

Akademiku Dževadu Karahasanu uručena Plaketa ZDK-a

Za izuzetan doprinos razvoju društvenih djelatnosti te afirmaciju kulture i umjetnosti, danas su predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak i kantonalni premijer Miralem Galijašević uručili Plaketu ZDK-a akademiku Dževadu Karahasanu.

Karahasan je ovu nagradu trebao primiti još 29. augusta na svečanoj sjednici Skupštine ZDK-a povodom Dana tog kantona, ali je bio spriječen zbog obaveza u inostranstvu.

U svom prigodnom obraćanju, Karahasan je podsjetio kako je u Zenicu 1976. godine došao kako bi bio dramaturg u današnjem Bosanskom narodnom pozorištu, ali je poslije godinu i po dana otišao, kako je istakao, neznajući koliko je duboke tragove taj grad ostavio u njemu i njegovom životu.

-Ovdje sam počeo pisati i napisao dobar dio svoje pripovijedačke knjige “Kraljevske legende“. Ovdje sam teatar, svoju veliku ljubav, upoznao i iznutra. Ovdje sam svoj doživljaj teatra i teatarskog procesa konkretizirao i shvatio da bih ja trebao bježati iz teatra. Jer, čovjek asocijalan, poput mene, u teatru ne može dobro funkcionirati. Teatar je mjesto na kojem živimo svoju dimenziju, mjesto druženja u kojem se ono najbolje događa između nekog Ja i nekod Ti, a pisac je samotnjak i čovjek koji se krije od svijeta i ljudi. Koji se otvara samo jeziku – kazao je Karahasan.

Ljubav i potreba za teatrom, naglasio je, upravo zahvaljujući Zenici, ostala je u njemu i do danas, kao i ljubav prema nogometu, koju je doživio zahvaljujući NK Čelik. I danas je, kaže, navijač tog kluba.     

-Ovih nekoliko rečenica trebalo je pokazati koliko se radujem ovom priznanju, koliko sam zahvalan, koliko ga osjećam prirodnim. Znate, nije čudno kada vas prepoznaju, vole i priznaju u tuđini, ali kada vas prepoznaju, vole i priznaju vaši, to vas mnogo raduje. Mene su prepoznali moji i hvala im – kazao je Karahasan.

On će tokom današnjeg boravka u Zenici posjetiti i Univerzitet te razgovarati sa studentima, a povodom Mjeseca knjige večeras će u 19 sati biti gost Gradske biblioteke Zenica gdje će predstaviti esej “Nedoumice“ i knjigu “Iz tame svijeta“.

Fena/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.