Akademik reisu-ll-ulema emeritus prof. dr. Mustafa CERIĆ – Od obećanja do demagogije

Akademik reisu-ll-ulema emeritus prof. dr. Mustafa CERIĆ – Od obećanja do demagogije

 

Ponavljamo objavu iz 2015. godine

 

U ponedjeljak se navršava 638 godina otkako je 26. oktobra 1377. godine Ban Tvrtko I. krunisan za kralja Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna, a Tvrko I. Kotromanić postao prvi bosanski kralj.

Akademik prof. dr. Mustafa CERIĆ, neki su ga znali etiketirati i visočkim efendijom – vješt je retoričar i populistički orator, na žalost Bošnjaka teško je u njegovu liku i djelu pronaći bilo šta smislenije i cjelovito.

Kao prilog ovoj tvrdnji donosimo njegovu predizbornu manifestaciju, a povodom 26. oktobra 1377. godine – krunisanja Ban Tvrtko I. za kralja Bosne.

I ovih dana smo u prilici čitati i slušati njegove intelektualne vještine, utemeljene kompenzacionom logikom i ostrašćenim nacionalnim egom.

Akademik prof. dr. Mustafa CERIĆ: 

Pogrešno je misliti da danas bošnjački narod nema potrebu za snažnim i odvažnim vođama, koji će raditi prave stvari u pravo vrijeme i na pravom mjestu, poput nekih iz prošlosti. Nema naroda bez vođe, niti ima vođe bez naroda. Trenutno bošnjačko i bosansko vodsvo nije na visini povijesnih izazova bošnjačkog naroda ni moralno, ni intektualno, ni politički.

I Bobovac je bio Ceriću zanimljiv u predizbornoj godini. Logično se postavlja pitanje zašto Bobovac i Mile nisu ove godine na “mapi” interesa Cerića, a u cilju afirmacije Bosne i Bošnjaka.


Cerić zanemaruje elementarnu činjenicu da je “potrošio” svaku vrstu “kredita” koju je imao kod Bošnjaka. Posljednji izbori na kojima je “izmjerio” svoju društvenu bitnost i bošnjačku potrebu za “vođom”, očigledno da nije shvatio ozbiljno.
Nije čudo – okružen klijentelističkim poltronima koji nemaju muda kazati da su “u cara Trojana magareće uši”– po šablonu tunjevske logike i fatmirovske retorike drži lekcije i uživa u ehu vlastitih misli.

Cerić nikako da shvati da Bošnjaci nisu njegovo kućno ogledalo.
Da njegov autoritet i integritet ne proizilazi iz vlastitog rada i naučnog djela već iz dužnosti koju je obavljao. Da je danas i ovdje, u svakom smislu riječi “BIVŠI”, te da će Bosni i Bošnjacima biti od koristi ako zagovara UNIVERZALNE vrijednosti koje proizilaze iz islamske kulture i viševjekovne tradicije Bosne, a ne da fabrikuje ideološke paradigme po uzoru na “konstitutivne narode”.
Bosna kroz vjekove opstaje na temelju univerzalnih vrijednosti, a svaka ideološka logika “tuk na utuk” pokazivala se pogrešnom i kratkoročnom.

Cerići mora shvatiti da “linije odbrane” bošnjaštva i bosanstva nisu njegova ćaćevina, niti nešto što se nekom daje ili uzima dekretom.
Pun je kurac Bošnjacima intelektualaca koji u svakom i svačemu isčitavaju urotu, zavjeru i prevaru, dok “S‘ guza na guz”, od takvih Bošnjaka jedu hljeb i lagodno siju smutnju i strah.

To što Cerić institucionalizira sebstvo kroz svakojake NVO i “Naučne” ustanove, što gradi infrastrukturu islamskog PAPE u svijetu, samo je pokazatelj njegove ambicioznosti i “pranje para” koje, sigurno svojim radom i djelom nije zaradio.

Bošnjaci i Bosanci imaju intelektualne gromade u personama kao što su Rusmir Mahmutčehajić, Dubravko Lovrenović, Svetlana Cenić, Anis Bajraktarević, itd, itd, itd.

Istni bliže, a svakom građaninu BiH shvatljivije su činjenice koje su naučno utemeljene i valorizirane, a Cerić ih ili ne poznaje ili prešućuje ili mu “ne anpasuju” iz nekih drugih razloga.

– Prof. dr. sc. Ivan Markešić: O državotvornosti BiH 

– Bobovac – Kroatizacija bosanskog srednjovjekovlja

Prof. dr. Dubravko Lovrenović: “Ulazak Bosne i Hercegovine u vidokrug hrvatskog protunacionalizma, uspostava redovite crkvene hijerarhije 1881, presađivanje pravaškog (sve)hrvatstva na tlo orijentalnog bh. katoličanstva i koncept političkog katolicizma, ozvaničen na Prvom hrvatskom katoličkom kongresu održanom u Zagrebu 1900, pratila je kroatizacija bosanskog srednjovjekovlja. U tim okolnostima zamijenjeno je orijentalno bh. katoličanstvo ideologijom katoličkog hrvatstva, čijim se najdosljednijim pobornikom pokazao nadbiskup Josip Stadler. Svojim zahtjevom za vodećom ulogom Crkve i katoličkog episkopata u političkom životu bh. katolika „iznad postojećih stranaka” svrstava se on u integraliste i klerikalno krilo političkoga katolicizma u Europi.”

– “Znanstveno zrenje postavlja se kao preduvjet zrenja političke kulture i njezinog „izmještanja” iz svijeta podaničke i parohijalne u svijet participativne i građanske političke kulture.”

Ovi ilustrativni primjeri su pokazatelj da Cerić i slični mu, samo i jedino zbog vlastitog koristoljublja ili (ne)dobronamjernih interesa fabrikuju “jednosmjerne” vizije sumnjivih dometa.

O Bošnjačkim interesima, prioritetima i strateškim orjentacijama sve je napisano, ali nije afirmisano, jer se ne uklapa u dnevo-političke potrebe Takvih.
Sijača straha i smutnje, pričama o zavjerama, urotama i sl. – pun nam je kurac.
Svo zlo ovoga svijeta ukorijenjeno je i proizlazi iz straha, ne obrnuto. Iz straha se borimo za slobodu i mir, dok je sam “strah” nasilje i ropstvo, iz tog razloga je i sam Platon rekao: “Od slobodnog čovjeka (dakle slobodnog od straha-iluzija) ne može se napraviti rob, jer je slobodan čovjek i u zatvoru slobodan”.

Da li je Ceriću promakla informacija o “Šljemenskoj dovi na Sultan Fatihovom turbetu u Milodražu” koje se gradi “u znak sjećanja na dolazak i boravak Sultan Mehmed Fatiha, 40 šejhova i njihovih askera na Milodraže, gdje su održani i prvi zikrovi na tim prostorima….“.

Akademik reisu-ll-ulema emeritus prof. dr. Mustafa CERIĆ, a nije isključena mogućnost da još kakvu titulu ili zvanje nije priskrbio vlastitu liku i djelu – davno je izgubio mjeru čojstva, a sa nekim naučnim kredibilitetom nikada se nije mogao pohvaliti, te je zaboravi onu finu narodnu umotvorinu “Obraza su samo dva prsta, a guzice puna šaka”.

M.H. – www.magazinplus.eu