Lokalne TemePozitivno VisokoAjla Abazović, medicinska sestra iz Visokog, proizvodi i poklanja zaštitne maske: Neophodna...

Ajla Abazović, medicinska sestra iz Visokog, proizvodi i poklanja zaštitne maske: Neophodna pomoć u vrijeme koronavirusa

Medicinske maske su postale svakodnevna potreba usljed širenja novog soja koronavirusa u svijetu, zbog čega je došlo do povećane potražnje i manjka maski na tržištu. I dok zdravstvene ustanove i krizni štabovi vode borbu da za svoje potrebe nabave ove maske, mlada medicinska sestra iz Visokog Ajla Abazović odlučila je poklanjati zaštitne maske koje proizvodi kod svoje kuće onima koji nisu imali priliku da ih kupe ili pronađu.

“Voljela bih da oni koji nemaju ili priliku kupiti zaštitnu masku ili koji jednostavno ih nisu uspjeli pronaći, da imaju masku koja je sada neophodna”, kazala je Ajla na početku razgovora za Visoko.co.ba

Ona proizvodi maske u kućnoj radinosti i moguće ih je više puta koristiti, s obzirom na tkaninu od koje su proizvedene.

“Zaštitne maske pravim od pamučne tkanine, koju je moguće otkuhati i nastaviti koristiti. Trenutno maske poklanjam na način da mi se ljudi javljaju, te im ja prema nekom redoslijedu pravim maske i poklanjam. Naravno, prednost imaju oni iz rizičnih grupa, trudnice ili starije osoba, pa onda ja to malo ubrzam i njima napravim”, dodaje Ajla.

Ovaj humani poziv naša sugrađanka izabrala je upravo kako bi na neki način doprinijela u pomaganju onima kojima je pomoć najpotrebnija u vrijeme vanredne situacije u BiH, ali i u cijelom svijetu. Također, ističe i kako će se, ukoliko bude potrebe, angažirati i na profesionalnom planu.

“Još uvijek nema potrebe za medicinskim osobljem, ali vrlo rado ću se angažirati i na tom polju, a do tada pravljenje i poklanjanje maski je moja preokupacija”, zaključila je Ajla za Visoko.co.ba.

Na kraju, u ovim trenucima svi moramo pokazati svoju solidarnost. Poštujte naredbe i savjete stručnih osoba u vremenu kada je prevencija najbolji mogući lijek u borbi protiv koronavirusa. Ne zaboravite, ostanite kući i ne izlazite osim u slučajevima prijeke potrebe.

I svakako, sve informacije u vezi sa koronavirusom na našem portalu potražite na LINKU.

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE