Aid Herceglija: Kupci uvijek traže različite proizvode pa u ponudi uvijek imam desetak različitih vrsta povrća

Na preko 15 dunuma obradivog zemljišta i 700 m2 pod plastenicima porodično imanje uspješno vodi Aid Herceglija poljoprivredni proizvođač, prodavač i distributer vlastitih proizvoda, uz podršku porodice i neizostavnih sezonskih radnika tokom sezone. 

Paradajz, paprika, špinat, krastavac, kupus, mrkva, prasa, tikvice, krompir, luk, peršun, cvekla, karfiol, grah, patlidžan… kao u fudbalu udarnih 11 plus nekoliko zamjena. Stalna sezonska proizvodnja više kultura i izmjena tokom cijele godine u zavisnosti od godišnjeg doba na poljoprivrednom imanju “Herceglija” za sada se pokazala kao uspješna taktika. Na preko 15 dunuma obradivog zemljišta i 700 m2 pod plastenicima ovo porodično imanje uspješno vodi Aid Herceglija poljoprivredni proizvođač, prodavač i distributer vlastitih proizvoda, uz podršku porodice i neizostavnih sezonskih radnika tokom sezone.

Nema tajne uspjeha

Baviti se poljoprivrednom proizvodnjom je izuzetno teško, mnogo rada, odricanja i provedenih sati na njivi po kiši, suncu i vjetru vrlo teško se mogu “ugraditi” u onu konačnu otkupnu vrijednost proizvoda“, kaže Aid uz konstataciju da poljoprivredu moraš voliti, ili drugačije ne ide. Smatra da vodi uspješan poljoprivredni biznis, a dokaz su prepoznatljiv kvalitet proizvoda i potražnja, jer nerijetko sami kupci dolaze na imanje.

Tajna je u različistosti, ali i uključenosti čitave porodice

 

Za kvalitet paradajza, paprike, krastavca, špinata, najčešće traženih kultura Aid kaže da nema tajnog recepta, nema posebne tajne uspjeha. Pravilne redovne agrotehničke mjere, u jesen i proljeće, đubrenje, kvalitetno sjeme i sadni materijal uz pravilnu njegu zasada i navodnjavanje tokom ljeta garant su kvalitetu proizvoda. Povrće sa njiva i iz plastenika Herceglija se može naći na tržnicama, najčešće popularna velika tržnica u Sarajevu “Heco”, ali i manjim marketima i dućanima.

Kupci žele svjež proizvod, i upravo je to osnovna karakteristika povrća koje Aid plasira na tržište. Brzina organizacije berbe i transporta osigurava svježinu i dodatni kvalitet povrću, tako da povrće ubrano dan ranije ili u predvečernjim satima već ujutro je na tržnici ili policama dućana.

Proizvodnja tokom cijele godine

U prepoznatljivom poljoprivrednom moštransko-dobrinjskom kraju gdje se većina stanovništva bavi poljoprivrednom proizvodnjom, kada u sezoni na tone i tone povrća izlazi na tržište Aid ipak uspijeva svoj proizvod plasirati na police marketa, dućana.

Bavim se proizvodnjom više vrsta povrća u sezoni, tako da u ponudi uvijek imam desetak različitih vrsta povrća spremnog za plasman. To je ono što najčešće i traže kupci na veliko koji dolaze i kupuju više vrsta povrća“, pojašnjava Aid.

Plastenici su “u pogonu” i tijekom ljeta

 

Na imanju Herceglija poljoprivreda se ne svodi samo na sezonsku proizvodnju, već tokom cijele godine, pa i tokom zimskih dana, kada plastenici postaju osnovni resusr za proizvodnju. Tada na red dolaze tzv. zimske kulture koje Aid proizvodi u 700 m2 plastenika, najčešće je to špinat, luk, zelena salata. “Zimska proizvodnja je rentabilnija od ljetne sezonske, ali i tu je problem kojeg nadležne institucije moraju riješiti. Roba iz uvoza, nama domaćim proizvođačima stvara mnogo problema, dešava se da naš domaći proizvod koji je neopisivo kvalitetniji i zdraviji ide ispod cijene koju donosi uvozni proizvod“, naglašava Herceglija.

Porodični biznis

Na imanju Herceglija u poljoprivredne aktivnosti uključeni su svi članovi porodice koji iznesu glavni teret. Od pripreme zemljišta, sadnje, okopavanja, navodnjavanja, berbe, ali i prodaje. Ipak bez sezonskih radnika bilo bi nemoguće sve stići. Dešava se nerijetko da je vrlo teško pronaći ljude koji bi radili na njivi, da li je to plijevljenje, okopavanje ili berba, i pored dobre dnevnice sve je teže pronaći odgovorne radnike.

U jeku pune ljetne sezone nema predaha, jednostavno biljka ne čeka, stoga akcije okopavanja, navodnjavanja i berbe su na vrhuncu, a pravilno i na vrijeme urađene ove aktivnosti garant su kvaliteta proizvoda kao na poljoprivrednom imanju Herceglija.

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

www.agroklub.ba