NaslovnicaBiHAhić za N1 o ...

Ahić za N1 o izvještaju SOA-e: Ne stoji činjenica da postoje enklave u BiH

Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske objavila je godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama. Među ostalim, navode da se na pa prostoru jugoistočnog susjedstva Hrvatske, gdje spada Bosna i Hercegovina, odvija više stabilizacijskih procesa koji utječu na ukupne političko-sigurnosne prilike u regionalnom okruženju. O ovom izvještaju SOA-e je razgovarao naš Boris Brezo sa profesorom sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasminom Ahićem.

U izvještaju stoji kako u BiH i dalje postoje enklave, “u kojima nema države BiH” i koje kontroliraju neki drugi, odnosno islamski esktremisti, a profesor Ahić je za N1 rekao kako ta konstatacija uopće ne stoji.

Jasno je da je SOA u ovogodišnjem izvještaju ublažila i samu retoriku prema BiH. Nakon niza afera koje su bile prouzrokovane određenim stvarima kojim su upoznati i međunarodni zvaničnici, prvestveno partneri u borbi protiv terorizma, apsolutno ne stoji činjenica da postoje enklave u kojoj država BiH sa svojim zakonskim policijsko-obavještajnim aspektom ne može kontrolirati i to je država BiH i pokazala. To je problem Republike Hrvatske koja nema problem sa terorizmom na terenu a preuzela je ulogu da pokriva određene stvari na Jugoistoku Evrope, prvenstveno BiH. Mislim da bi konkretno bilo da sa državnog nivoa se ima korektan odnos prema tome. Nama je sarađivati, graditi dobre odnose i uraditi sve što je dobro za antiterorističku koaliciju i to kažu svi partneri, od State Departmenta do NATO-a, da je najbolji partner BiH, tako da to ne stoji“, naglasio je Ahić.

U izvještaju iz 2017. godine govorilo se o 10.000 islamskih terorista koji su navedeni kao prijetnja, a Ahić je rekao kako je to ponovo jedna situacija u kojoj se pokušava prikriti određeni segment u borbi protiv terorizma, jer je, kako je istakao, Hrvatska povukla značajna sredstva u tom segmentu antiterorističke koalicije.

To je osnovno pravilo koje se ne smije raditi – znači ne smiju se stvarati teroristi tamo gdje ih nema. Hrvatska je pokušala da ima taj vanjsko sigurnosni segment iskoristi za političke stvari i dozvolila je jednu stvar, a to je da zaigra na terenu druge države i onda je na kraju morala na ovakve načine da prikrije ovakvu grešku. Partnerski odnos je jedini dobar odnos i treba ga izgrađivati“, poručio je.

Kada je riječ o povratnicima sa sirijskog ratišta, odnosno njih 136, od čega je 12 boraca ISIL-a, a ostatak su žene i djeca, Ahić je rekao kako je sav povratak protekao u najboljem redu, što govori o radu Obavještajno-sigurnosne agencije, kao i drugih policijskih agencija.

Naglasio je i kako država BiH, ne samo da drži pod kontrolom ovaj problem, nego je i lider na ovom polju.

O saradnja BiH i Hrvatske je rekao kako su u javnosti stvari koje se na terenu provode.

BiH i dalje radi u samoj antiterorističkoj koaliciji na način na koji je radila i do sada. Hrvatska ima taj problem sada zbog stvari koje su se dešavale, ali uz dobro vođenje Obavještajno-sigurnosne agencije koje je sada na sceni u BiH i uz dobro vođenje, te stvari mogu dovesti na još veći nivo. Zahlađenje jeste vidljivo, ali mi smo dvije partnerske, dvije susjedne države i u cilju nam je svima da Hrvatska bude ta korektna susjedna država koja će diktirati procese uz partnerski odnos prema BiH. Kad god se poremeti taj odnos, BiH će odgovoriti onako kako treba“, naglasio je Ahić u razgovoru sa Brezom.

 

Visoko.co.ba/N1 Info

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.