BiHAhić o migrantskoj krizi: Situacija može dodatno eskalirati, potreban je pritisak na...

Ahić o migrantskoj krizi: Situacija može dodatno eskalirati, potreban je pritisak na međunarodnu zajednicu

Gost Dnevnika bio je Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Razgovarali smo o migrantskoj krizi i napadima migranata na građane BiH i njihovim međusobnim sukobima.

Ahić kaže da je situacija eskalirala do granica da razračunavanja migranata nisu više samo razračunavanja organizovanih kriminalnih grupa, već i pojedinačna.

-To je jedno veliko opterećenje i za policijske organe i za društvo u cjelini. Međunarodna zajednica, pogotovo Evropska unija, koja već nekoliko godina postupa na jedan vrlo perfidan i licemjeran način kada je u pitanju ta pomoć koju pruža Bosni i Hercegovini kao posljednjoj taci na putu ilegalnih migranata.

Jednostavno, situacija je takva da, evo, vidimo iz Vaših priloga da je jednostavno to licemjerstvo doseglo takve razmjere da to ni Unsko-sanski kanton ni Tuzlanski ni Kanton Sarajevo više zaista ne mogu podnijeti, ni sa resursima ni sa kapacitetima, uz sve te stvari koje moraju raditi kao redovne, javni red i mir, saobraćaj, sve su to nadležnosti kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Uz sve to što se dešava kod komšija sa desne strane, i susjeda sa lijeve strane, gdje nam je blokirana granica, hermetički, i gdje se prebacuju migranti, sada je to već dokazano kroz izvještaj, kazao je.

On smatra da situacija može dodatno eskalirati.

Prvenstveno treba apelirati, koliko god se može, da još ovih pet dana, dva, tri, dok prođu i ovi praznici, da se napravi pritisak na međunarodnu zajednicu, jer očigledno je da se sa gospodinom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH ne može dogovoriti ta desna strana, niti sa gospodinom Čovićem, predsjednikom HDZ-a koji ima druge poluge u Vijeću ministara. Jedini koji mogu uraditi nešto jeste međunarodna zajednica. Sada vidimo i da je pritisak puno jači, i puno bolji, otkako je pobijedio gospodin Joe Biden u utrci za predsjednika SAD-a. Pozivam i kolege i prijatelje i sve u USK da izdrže još nekoliko dana, da pokušaju ostati i u humanitarnom i sigurnosnom nivou na kojem smo bili, za razliku i od naših komšija i susjeda i Evropske unije, poručio je.

 

Visoko.co.ba/Okanal


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE