Lokalne TemeAhić: Da država ne funkcioniše je zapravo cilj onih koji žele da...

Ahić: Da država ne funkcioniše je zapravo cilj onih koji žele da razgrade i rasture ovu zemlju svih ovih 25 godina

Nakon više od 24 sata u autobusima spremnim za pokret na drugu lokaciju, migranti su danas vraćeni u kamp Lipa. Po svemu sudeći noć će provesti pod vedrim nebom. Dogovora o njihovom smještaju nema. Građani Bihaća okupili su se pred Birom kako bi spriječili njihovo prebacivanje u centar grada. Poručuju: ugrožena bi bila i njihova i naša sigurnost.

“Neljudski i ponižavajući tretman ovih ljudi je sramota za Bosnu i Hercegovinu, ali i Evropu. Mi tako ne tretiramo ljude koji su u stanju potrebe“, izjavio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein ef. Kavazović .

No, slike migranata prema mišljenju stručne javnosti imaju i mnogo opasniju poruku.

“Jednostavno, ovolika kompleksnost koja za kraj i za posljedicu kod običnog građanina BiH ili svijeta ima samo jedan rezultat – da država ne funkcioniše je zapravo cilj koji oni koji žele da razgrade i rasture ovu zemlju svih ovih 25 godina postižu“, izjavio je Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA.

Sve što gledamo je posljedica činjenice da godinama imamo nedovoljno zaštićenu istočnu granicu u koju migranti ulaze gotovo nekontrolirano, nakon čega ostaju zaglavljeni na sjeverozapadu BiH gdje ne mogu lako kao našu istočnu prijeći vanjsku granicu Evropske unije i ući u Hrvatsku. Takvim zaglavljenim se šalju sredstva Evropske unije iz čije članice – Grčke – uglavnom i dolaze u BiH. Novcem upravljaju međunarodne organizacije koje u svakom momentu mogu reći da nisu odgovorne, a odgovornost prebacuju na izvršnu vlast koja s jedne strane ne poštuje procedure vlastitih organa, a s druge u trenutku kada su ljudski životi ugroženi traži posebne procedure bez imalo osjećaja hitnosti zbog ugoženih ljudskih života.

“Cikotić je jedini prav. Jedini se on trudio da nešto uradi. Svi ostali su krivi. Dakle svi: od Predsjedništva koje treba donijeti odluku da se zaustavi efikasno ulazak, da se vojska iskoristi u tu svrhu, od vlasti u entitetu RS koji uopšte neće da vide taj problem, samo guraju te ljude prema Federaciji BiH, od Granične policije BiH koja ima jednog policajca na 25 kilometara, od kantona i opština koje ne žele da vide da taj problem postoji“, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nezaobilazna su i zakonodavna tijela koja su brigu za migrantsku krizu pokazala kada su zastupnici Parlamenta iz SNSD-a i HDZ-a izlasali da se sredstva za rješavanja smještaja stranaca u cilju osiguranja sigurnosti naših građana preusmjerili na kupovinu luksuznih službenih vozila i umjetničkih slika, i to u jeku epidemije. U zemlji u kojoj kriza migracija eskalira od ubistva državljanina BiH na Ilidži do hipotermija u šumama kod Bihaća, dio umornih i nerijetko dezinformiranih građana frustraciju nečinjenja onih koji su plaćeni i haosa koji zbog toga nastaje iskazuju govorom mržnje prema strancima koji žele bolji život od onog koji su živjeli u matičnim zemljama.

“Bosna nam je veliki problem. Bio je taj požar u Lipi, išao sam u ‘game’ ali nas je vratila hrvatska policija. Pokušat ću ponovo i ako Bog da otići u Italiju“, kazao nam je jedan migrant.

Ukoliko se već nije bolje zaštitila istočna granica za migrante u BiH, rješenje su bili manji i razuđeni prihvatni centri. Nakon jučerašnjeg lošeg rješenja kasarne koja je neuvjetan vojni objekat bez grijanja i vode usred naseljenog mjesta u Bradini sa 60 stanovnika i u blizini škola, čeka se novo. Njegovim nedonošenjem migranti na lokalitetu Lipa kao i dio njih koji bezuspješno pokušavaju da se smjeste u krcate prihvatne centre u Sarajevu, nisu zdravstveno, već životno ugroženi. Ne zaboravimo to.

Visoko.co.ba / N1


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE