Lokalne TemePolitikaSuad Agić, Amer Hindija i Mirza Ganić o (ne)imenovanju tehničkog direktora JP...

Suad Agić, Amer Hindija i Mirza Ganić o (ne)imenovanju tehničkog direktora JP Visoko Ekoenergija

Na posljednjoj održanoj 28.sjednici Gradskog vijeća Visoko nakon Izvještaja o poslovanju JP Visoko Ekoenergija vijećnik Suad Agić, direktor ovog preduzeća i gradonačelnik Mirza Ganić diskutovali su na temu upražnjene pozicije tehničkog direktora JP Visoko Ekoenergija.

Suad Agić, vijećnik u Gradskom vijeću Visoko
Suad Agić, vijećnik u Gradskom vijeću Visoko

Suad Agić: Ostalo je pitanje tehničkog direktora. Isteklo je vrijeme tehničkom direktoru u JP Visoko Ekoenergija prije dvije godine, a mi šutimo !? Dakle, prethodni direktor ovog preduzeća je čini mi se dvije godine prekoračio granicu radnog odnosa. Tamo je uveden jedan novi odnos prestanka radnog odnosa, kada istekne mandat!? A onda ga lijepo izaberete godinu dana poslije te godine staža i kažete nije mu isteko mandat i čovjek uzima nekakvih 4-5.000KM, kažu, dvije tri godine iza. Ova praksa nije naslijeđena ali je li nužna? Postoje razlozi kada neko mora radit. Abdulah Mataradžija je neko koga je izuzetno cijenim, ali ovu praksu osuđujem. Ja sam pitao, niste mi odgovorili, hajde kažite mi, možda i ja prihvatim, teško ali, možda prihvatim.

Amer Hindija, direktor JP Visoko Ekoenergija
Amer Hindija, direktor JP Visoko Ekoenergija

Amer Hindija: Što se tiče pitanja tehničkog direktora, iskreno, ima taj dio oko uvezivanja staža. istina je da su ispunjeni uslovi za penzionisanje ali ja sam kao odgovorno lice i kako direktor tog javnog preduzeća u situaciji da trenutno nema niko mašinske struke u preduzeću osim pripravnika koji su putem volonterskog staža tu. To je problem koji traje duži vremenski period i koji je evo da kažem ovako došao meni na naplatu, ja bih najsretniji bio da imam nekog tu sad ko može uz gospodina Mataradžiju da preuzme taj posao i kažem intezivno radimo na rješavanju tog problema. Moramo samo imati na umu i činjenicu da pozicija tehničkog direktora je jako specifična i Birou za zapošljavanje sam tražio i gledao strukturu i nemamo trenutnu tu nikog. Još ću samo spomenuti da gospodin Mataradžija nije na mandatnom ugovoru. Njegov ugovor je potpisan nekad davno kao u nekoga ko radi u ekonomskoj službi.

Gradonačelnik Visokog / Mirza Ganić
Gradonačelnik Visokog / Mirza Ganić

Mirza Ganić: Na jednom od satranaka koji je bio nedavno sa direktorom otprilike instrukcija je bila slijedeća. Promijenite sistematizaciju, ukinite tehničkog direktora, uvedite rukovodioca tehničkog sektora, neće bit sa pet godina nego sa tri godine iskustva, u taj tehnički sektor primite, odnosno prilagodite još jednog inžinjera mašinske struke sa godinom iskustva i više nikad nećemo doći u situaciju da zavisimo od bilo koga. Neka ovo bude i javna poruka da što prije izmijenite sistematizaciju i da ne zavisimo od bilo koga, a čast svakome ko radi pošteno svoj posao.

 

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE