NaslovnicaLokalne TemeAdnan Smailbe...

Adnan Smailbegović za Al Jazeera: Kompanije u Visokom plaćaju 250 KM skuplji plin zbog odluka Općinskog vijeća

Uz početak nove godine u Bosnu i Hercegovinu došao je zahtjev da plin mora biti skuplji. Uprava kompanije “BH-Gas” zaključila je da više nije moguće poslovati s trenutnom cijenom.
Zato bi taj energent, po njihovom mišljenju, trebao biti skuplji za 31,3 posto.

Gosti u emisiji Kontrasti na Al Jazeera Balkans, koji su razgovarali o ovoj temi bili su direktor kompanije BH Gas Jasmin Salkić i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Ono što je najzanimljivije u ovoj emisiji za građane Visokog jeste razgovor o cijenama gasa u pojedinim sredinama koje posjeduju gasnu infrastrukturu. Tako je Smailbegović istaknuo da kompanije iz Visokog plaćaju plin 250 KM skuplje u odnosu na cijenu prema kojoj ga distribuira kompanija BH Gas, zbog jedne odluke Općinskog vijeća Visoko.

“Definitivno ono što znamo jeste da je u dosta zemalja u Europi gas jeftiniji, dostupniji i jedan od glavnih razloga je obim prodaje. Ja sam se malo zanimao posljednjih dana u vezi s ovim i pogledao sam da je cijena gasa u BH Gasu oko 500 KM. Recimo, u Visokom firme plaćaju 750 KM. Dakle, to je marža od nekih 250 KM, to je nedopustivo. Zašto? Zato što je Općinsko vijeće donijelo odluku da je to toliko”, istaknuo je Smailbegović.

Njegova sagovornik Salkić je pojasnio pred kraj emisije da do poskupljenja mora doći, zbog povećanja cijena plina od dobavljača iz Rusije, ali da o tome konačnu odluku donosi Vlada FBiH.

“Do poskupljenja gasa mora doći, samo zbog ruske cijene. Vlada će donijeti na kraju odluku, ali mi ćemo poslovati sa 18 miliona KM gubitka ako se ne podigne cijena. Ne možemo raditi plan za 2019. godinu bez inputa o cijenama i poslovanje preduzeća je ugroženo. Spomenuli smo Visoko: Naprimjer ovo što kompanije u Visokom dobijaju u industriji jeste skuplje i mnogo je skuplje od onog što dobija industrija koja kupuje direktno od BH Gasa. Recimo, Mittal to dobija puno jeftinije od ovog što je gospodin Smailbegović spominje u Visokom”, zaključio je Salkić.

Inače, iz Vlade Federacije BiH rekli su da neće biti odobreno poskupljenje koliko traži “BH-Gas”, ali da će plin biti skuplji.

Šta u konačnici čeka građane, a šta privredu, kakvo je stanje na svjetskom tržištu, kako nadomjestiti gubitke, a šta sve znači za onečišćenje zraka pokušali su odgovoriti u ovoj emisiji.

U nastavku možete pogledati i cijelu emisiju Kontrasti:

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.