Adnan Smailbegović: 200 kompanija pokušava nabaviti vakcine za radnike

Nije prvi put da država radi protiv interesa privrednika

Više od 200 bh. privrednika krenulo je u proces nabavke vakcina protiv koronavirusa za svoje radnike, ali i građane BiH, kazao je u razgovoru za „Avaz“ predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Sporost vlasti

– Ideja se rodila kad smo vidjeli na primjeru FBiH da se vakcine mogu nabaviti i putem privatnih kompanija. Želimo pojačati broj vakcina u BiH i da ih prioritetno distribuiramo našim uposlenicima i građanima BiH. Primorani smo, na određeni način, na ovaj korak, jer ovim tempom većina naših uposlenika će vrlo kasno doći na red za vakcinaciju. Vakcine bi prioritetno dobili naši radnici, a svaka od kompanija izrazila je spremnost da donira određeni broj doza u svojim lokalnim zajednicama – pojasnio je Smailbegović.

Dodao je da u ovoj priči postoji i poslovni interes, jer „na ovaj način štitimo naše radnike i naše kompanije“.

– Vidimo da kompanije poput „MGM Farma“ mogu nabaviti vakcine, pa zašto ne bismo mogli i mi. Kasnije smo vidjeli da to može i „Medimpex“, ali opet vidimo da ne ide baš najlakše i da ima tu nekih problema – istakao je Smailbegović.

Kaže da postoji i spremnost Vlade FBiH da nam pomognu o procesu nabavke vakcina.

– Ipak, poražavajuće je da se ovo mora na ovaj način raditi. Ova situacija je pokazala da je država nefunkcionalna i pokazalo se koliko ima problema u funkcioniranju na državnom nivou vlasti. Ovo je odraz općeg stanja u BiH. Svakako je poražavajuće, mora se znati da je ovdje najmanji problem za kompanije da potroše novac za vakcine. Državna vlast ne vodi brigu o svojim građanima, jer nemamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Mi bismo bili sretni da jednostavno možemo doći do vakcina, imamo dobru volju i veliki broj bh. privrednika iskazao je spremnost da ide u nabavku – kazao je Smailbegović.

Bolji ambijent

Dodao je da nije iznenađen ovakvim odnosom vlasti, jer ovo nije prvi put da država bukvalno radi protiv interesa domaćih privrednika.

– Borimo se da napravimo bolji ambijent, ali ne možemo bez vlasti. Zdravlje jeste na prvom mjestu, ali nadam se da su donosioci odluka dobro analizirali odluke o novom zatvaranju ekonomije. Hoću da vjerujem da je dobra ova mjera koju je donijela Vlada KS, s Edinom Fortom na čelu, želim vjerovati da je to struka analizirala i da nisu tu mjeru donijeli „preko koljena“, tek da imamo privid da nešto rade – kazao je Smailbegović.

Pripremili oko 30 zakona

– Kao Udruženje, išli smo dotle da smo se potrudili i angažirali naše kapacitete, pripremili i napisali nekih 30-ak zakona, koji nikad nisu bili ozbiljno shvaćeni. Ponudili smo to Vijeću ministara BiH, Vladi FBiH, parlamentima, ali u BiH ne postoji volja da se naprave promjene. Ide se inercijom od izbora do izbora.

Ozbiljne reforme ne mogu odgovarati svima i to vidimo – istakao je Smailbegović.

avaz