NaslovnicaBiHPrivredaAdnan Delić: ...

Adnan Delić: Povećati učešće osiguranja u ukupnim investicijama u BiH

Osiguravajuća društva predstavljaju vrlo bitan dio finansijskog sistema i imaju značajnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje, istakao je direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Adnan Delić, u jučerašnjem ekspozeu o značaju i mogućnostima ulaganja u sektor osiguranja na međunarodnoj konferenciji ‘Investicije i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini i regionu’ održanoj u Sarajevu.
“Osiguravajuća društva su vodeći institucionalni investitori u razvijenim zemljama. U Evropskoj uniji vrijednost ukupne aktive institucionalnih investitora odnosi se 42% na osiguravajuća društava i 30% na penzione fondove“, kazao je Delić.
On je pojasnio ulogu osiguravajućih društava kao institucionalnih investitora, navodeći da ona pored akumulacije finansijskih sredstava vrše i plasman na finansijsko tržište, te da su pokretači razvoja nacionalne ekonomije i utiču na stvaranje nove vrijednosti za investitore i društvo u cjelini.
Govoreći o strukturi sredstava sa kojima društvo za osiguranje posluje, Delić je akcentira premiju osiguranja, sredstva garantnog fonda i tehničkih rezervi uključujući i matematičku rezervu osiguranja života, kao i ostala sredstva društva za osiguranje.
Kada su u pitanju prepreke za rast učešća osiguranja u ukupnim investicijama u BiH, Delić je naveo nizak nivo privrednog rasta praćen slabom kupovnom moći stanovništva, te strukturu premije sa dominacijom auto osiguranja i nedostatkom dobrovoljnih osiguranja. Takođe, tu je i neuređeno i nerazvijeno finansijsko tržište što se odražava na plasmane sredstava rezervi društava, usporene aktivnosti na stvaranju jedinstvenog tržišta na nivou BiH, kao i odnosi osiguravajućih društava sa povezanim licima.
Direktor Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH Adnan Delić je govorio i o faktorima koji mogu pozitivno uticati na porast učešća sektora osiguranja u ukupnom finansijskom sektoru F BiH, navodeći reformu penzionog i zdravstvenog osiguranja, privredni razvoj i podizanje životnog standarda, mali broj osiguranih rizika u BiH i nezasičenost tržišta, ali i prednosti koji se pružaju euro-atlanskim integracijama

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.