Adnan Delić: Na Dan ARBiH osjećam ponos

922

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje, na mezarju Kovači jučer je obilježena 23. godišnjica Armije RBiH i deseta godina od osnivanja Oružanih snaga BiH. Svečanom obilježavanju prisustvovale su brojne delegacije, predstavnici Udruženja i 2. pješadijski rendžerski puk Oružanih snaga BiH.  15.april, Dan armije Republike BiH i ove godine će biti proslavljen na prigodan način među svim ostalim bh.patriotama. Ovo je sigurno jedan od najbitnijih datuma u novijoj historiji naše zemlje, a povodom Dana armije, o ovom datumu smo razgovarali i sa Adnanom Delićem, sinom rahmetli generala Armije RBiH Rasima Delića.

– 15. april je za sve patriote Bosne i Hercegovine, a posebno za ljude koji su u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine bili u Bosni i Hercegovini, sigurno jedan od najznačajnijih datuma u bliskoj bosanskohercegovačkoj historiji.  Za mene, kao sina armijskog generala i komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine dr. Rasima Delića, ovaj datum predstavlja dan kada su mi podijeljena osjećanja. Prvo, na ovaj datum osjećam ponos, inat i želju da iz godine u godinu dan Armije Republike Bosne i Hercegovine bude datum kada će sve patriote slaviti isti, obilježiti ga na adekvatan način i svakako ne dopustiti da vrijeme i zaborav dovedu do slabljenja osjećaja prema ovom danu.  S druge strane, na ovaj dan osjećam i neizmjernu tugu jer moj rahmetli otac više nije sa nama, kao i mnogi šehidi, oficiri i patrioti ove zemlje koji su svoj život ugradili u temelje Bosne i Hercegovine. Tužan sam jer ovaj dan ne možemo zajedno proslavljati. – kazao nam je Adnan Delić.


Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH ili ARBiH) je bila zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentara