NaslovnicaLokalne TemeAdmir Babić: ...

Admir Babić: Visoko je lokalna zajednica koja prednjači po broju onkoloških pacijenata u ZDK i FBiH

Poštovani sugrađani, prema neslužbenim podacima Kantonalne bolnica Zenica, Visoko je lokalna zajednica koja prednjači po broju onkoloških pacijenata u ZDK i FBiH.
Zbog velikog broja onkoloških pacijenata smatram neophodnim da Gradsko vijeće primi na znanje informacije o tačnom broju pacijenata, mogućim i potencijalnim uzrocima tih oboljenja, te da donese zaključke u smislu prevencije.

Shodno tome, na današnjoj (31.01.) sjednici Gradskog vijeća, predlažio sam ostalim kolegama vijećnicima da podrže inicijativu na osnovu koje bi predsjedavajući Gradskog vijeća tražio od zdravstvenih institucija u ZDK i FBiH u kojim se primarno liječe onkološki pacijenti sa područja Grada Visokog (Dom zdravlja Visoko, Kantonalna bolnica Zenica i dr.) izvještaj o broju onkološki pacijenata, razvrstan prema vrstama oboljenja, popis najčešćih uzroka takvih oboljenja, te prijedloge u smislu prevencije nastanka ovih oboljenja.

Nadalje, po pribavljenim podacima, a najkasnije u roku od 60 dana od dostavljanja ovog zahtjeva, kolegama vijećnicima sam predložio da me podrže u zakazivanju tematske sjednice Gradskog vijeća Visokog, na koju će osim vijećnika biti pozvani gradonačelnik, rukovodioci službi Gradske uprave, članovi Zdravstvenog savjeta, predstavnici zdravstvenih institucija iz ZDK, vanjski članovi radnih tijela, te zastupnici/ce u predstavničkim organima viših nivoa vlasti sa područja Visokog, kao materijal dostavi izvještaje zdravstvenih ustanova, te da radna tijela, svako iz svoje oblasti pripremi zaključke u smislu prevencije na osnovu dostavljenih materijala, te da navedene zaključke Gradsko vijeće dostavi nadležnim organima za provođenje usvojenih zaključaka, kao i izvršnim i predstavničkim organima viših nivoa vlasti u BiH.

Ono što me raduje jeste činjenica da su svi vijećnici danas potpisali ovaj prijedlog, te da će se uskoro u Visokom i održati sjednica GV Visoko na ovu temu.

Ovim putem bih se i zahvalio svojim kolegama vijećnicima na iskazanoj podršci i što su svojim potpisom na zahtjev za zakazivanjem tematske sjednice započeli zajedno sa mnom rješavanje problema onkoloških pacijenata u Visokom.

Izvor: FB Page Admir Babić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.