Admir Babić (SDP): Šta poduzima Gradska uprava po pitanju rješavanja stepena nivoa zagađenosti zraka u Visokom u zimskom periodu?

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Visoko, održanoj krajem novembra ove godine, podnio sam nadležnoj nadležnoj službi i gradonačelniku sljedeće pitanj:

Šta poduzima Gradska uprava po pitanju rješavanja stepena nivoa zagađenosti zraka u Visokom u zimskom periodu? Da li gradonačelnik dobiva podatke mjerenja kvaliteta zraka dobivenih od stručnih i ovlaštenih institucija i da li je na osnovu takvih podataka proglasena ikad epizoda pripravnosti?

Obrazloženje:

Zagađenost zraka jedan je od najvećih problema u zimskom periodu u Visokom. Naime, s obzirom na informacije koje svakodnevno možemo pročitati o visini stepena zagađenosti zraka, lako je zaključiti da je tokom zimskog periodu on svakodnevno nezdrav za stanovništvo i da uveliko utiče na zdravlje građana. Tačnije, kada je u pitanju uticaj na zdravlje, izloženost vrsti zagađenja zraka, koje smo vidjeli proteklih zima, a koje se očekuje i ove, je naročito opasna za ljudsko zdravlje, jer te čestice nalaze svoj put do duboko u pluća i krvotok. Kao posljedica, mogu uzrokovati ozbiljno narušavanje zdravlja, kao što su infekcije donjih disajnih puteva; rak dušnika, bronha i pluća; ishemičnu bolest srca; moždani udar i hroničnu opstruktivnu bolest pluća. Smatram da je ovo jedan od najznačajnijih izazova za Gradsku upravu u narednom periodu, s obzirom na to da će se ovaj problem tokom vremena povećavati, ukoliko se ne poduzmu odlučne mjere.

Izvor: FB Page Admir Babić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.