Abdulah Sidran: Zakonom spriječiti djelovanje fantomskih političkih stranaka!

PREZENT, PERFEKT, FUTUR

Abdulah Sidran: Zakonom spriječiti djelovanje fantomskih političkih stranaka!

U opštem postratnom grabežu i otimačini, u prostoru slobodnom od ikakvih etičkih normi i parametara, najbolje su prošli najgori, a najbolji – daj, Bože, da ima ponegdje koja iznimka

Pokazalo se da je naša tragedija u tome što smo bili veoma sposobni da uništimo jedan, a apsolutno nesposobni da kreiramo drugi društveni sistem.  

U opštem postratnom grabežu i otimačini, u prostoru slobodnom od ikakvih etičkih normi i parametara, najbolje su prošli najgori, a najbolji – daj, Bože, da ima ponegdje koja iznimka! – svoje živote privode kraju na socijalnoj margini, izvan centara odlučivanja i upravljanja, na rubu kontejnera. Zbiva se i da „narodni lideri“ javno i neskriveno iskazuju svoj prezir prema njima.

Zakonski okviri

Ipak, okreni-obrni, i najgroznije stvari u nas zbivaju se tako što budu upakovane u neke, kakve-takve, makar i simulirane, zakonske okvire. Onoga dana – kad se pod pritiskom sila o kojima ovdje nemamo mjesta govoriti – bude krenulo u istinske promjene, moraće se krenuti od postupka koji se u žargonu pravnoga jezika zove – GILJOTINA ZAKONA ! Naše je zakonodavstvo, pa tek onda pravosuđe, naš društveni karcinom.  

Pogledajmo najsvježiji primjer. Neodgovorni i mutni zakoni omogućili su da – na pedlju ove državice – postoji nekoliko stotina političkih subjekata koji se zovu Stranke, Partije, Pokreti… kakogod… Uvjeti za njihovu registraciju – čime se stiče pravo izlaska na građanske izbore u svakome njihovom ciklusu – tako su labavi da ih može ispuniti i grupa učenika nekog trećeg razreda gimnazije.

Mnoge od njih – ne znamo da li su većina – zapravo su fantomske, nepostojeće stranke, male interesne skupine manipulatora nevjerovatnih sposobnosti lova u mutnome ! Oni na izborne liste stavljaju svoje kandidate gdje god to mogu – svjesni da ti njihovi kandidati nemaju apsolutno nikakvih izgleda da „prođu“, ali još svjesniji da im sudjelovanje na izborima daje pravo na delegiranje svojih ljudi u biračke odbore i izborna kontrolna tijela. A to je VALUTA.

Jaka stranka od ove „fantomske“ kupuje mjesto u biračkom odboru ili kontrolnim komisijama – i stvar završava onako kako je njoj volja.

Krivično djelo

O toj vrsti trgovine zna se gotovo sve. Potrebno je još samo da neko sravni liste sa imenima članova Odbora prije, i na kraju izbornoga postupka. Krivično djelo prevare postaće vidljivo i iz aviona. 

Giljotina zakona, gospodo! Pa pamet u glavu kad nove budete pisali!

Abdulah Sidran / avaz