SvijetAbazović ponudio rekonstrukciju Vlade, Demokrate odbile prijedlog

Abazović ponudio rekonstrukciju Vlade, Demokrate odbile prijedlog

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je večeras da je devet poslanika liste “Crno na bijelo” i Socijalističke narodne partije (SNP) potpisalo inicijativu za rekonstrukciju Vlade.

Premijer je na pres-konferenciji u Skupštini Crne Gore pročitao dokument u kome se, kako je rekao, navodi da potpisnici iskazuju spremnost za rekonstrukciju Vlade na principima borbe protiv kriminala i korupcije, reforme i pripreme izbora, zajedničkog rješenja oko imenovanja u pravosuđu.

“Vlada ostaje posvećena evropskom kursu i regionalnoj saradnji. Izražavamo spremnost da stavimo moratorijum na sva identitetska pitanja koja dijele društvo”, kazao je Abazović.

Istakao je da rekonstrukcija podrazumijeva učešće svih političkih aktera u Vladi, osim podnosilaca današnje inicijative o nepovjerenju njegovom kabinetu (DPS, SD, SDP, LP, DUA).

“Potpisnici sporazuma su saglasni da se prave korekcije sporazuma u skladu sa dogovorom. Ovo je formalno proslijeđeno ostalim poslanicima”, rekao je crnogorski premijer.

Na pitanje da li je prijedlog proslijeđen i Bošnjačkoj stranci, odgovorio je potvrdno. Na dodatno pitanje šta ako manjine neće u Vladu, odgovorio je da za sada jedna partija želi u Vladu, a ostalo će vidjeti u razgovorima.

“Ovo je inicijativa upućena svim pobjednicima iz avgusta, što znači i Demokratskom frontu”, naglasio je Abazović.

Ubrzo nakon ponude o rekonstrukciji Vlade, stigao je odgovor od Demokrata, koji su odbili prijedlog Abazovića.

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata Boris Bogdanović saopštio je da ostaju pri svojim stavovima da neće ulaziti u “prevarantske modele SNP i URA, sa DPS”.

“Obaviješteni smo da nema usaglašene, razrađene inicijative koja sadrži prijedlog strukture Vlade Crne Gore, od strane 32 poslanika. Inicijativu je potpisalo devet poslanika, i to onih koji su formirali koaliciju sa DPS i Vladu sa DPS”, kazao je Bogdanović.

Ocijenio je da je to “magla inicijativa, klasičan bleferski potez, neozbiljan politički pamflet kojim ostaju pri ranijim stavovima da nema bilo kakvog dogovora prije nego što Vlada dobije podršku u Parlamentu”.

“Nema, takođe, ni ostavke premijera, jer je jedna funkcija očito važnija od Crne Gore i njene izborne volje”, poručio je Bogdanović.

Poslanici Skupštine Crne Gore večeras raspravljaju o smjeni Vlade Crne Gore.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE