A nekad smo bili nadaleko poznati po tom 7.aprilu

Biste narodnih heroja koje podsjećaju na antifašističku borbu završile su na otpadu sekundarnih sirovina

458

U misiji “zatri” sve što je prije nas bilo, a sa dolaskom demokratskih promjena u Visokom, današnje zvanično Visoko se potrudilo da 7.april kao simbol oslobođenje Visokog od okupatora u II svjetskom ratu i simbol borbe protiv fašizma u miru, kao takav, potpuno baci u najveću tamu, zaborav i smetljište istorije. Svi koji su živjeli i još uvijek žive od Aleje do ulaska u Naselje Luke nekada su imali adresu: Ulica 7.aprila.

Danas to ne postoji, biste narodnih heroja o kojima smo pisali i koje su podsjećale na to neko vrijeme su također završile na otpadu sekundarnih sirovina. To naravno puno govori o današnjem zvaničnom Visokom. A nekad smo bili nadaleko poznati po tom 7.aprilu, čak nam se i stadion u Lukama tako zvao, pa i ona radna brigada koja je išla na Omladinske radne akcije širom Jugoslavije.

U prilog tome, a kao i razlog pisanja ovog teksta, govori jedna fotografija koju smo dobili od Zdene Antovića. Kao opis fotografije je pisalo: “Nekada smo naziv 7. april (Dan oslobođenja Visokog) imali i u Somboru, a danas ga nemamo ni u Visokom. Na fotografiji načinjenoj u Somboru 02.07.1959.godine nalazi se vojnik iz Visokog Ibrica Džudžo.”

Komentari

komentara