Sastojci:
Smjesa (čaša od 2dl):
- 1.5 čaša šećera
- 3 jaja
- 2 čaše jogurta
- 1 čaša ulja
- 1.5 čaša griza
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 limun (korica)
Krema od višanja:
- 2 tegle Višanja (trebaju i višnje i sok)
- 140g gussnel (gustin)
- 150g šećera
- 80g maslaca
Priprema:
Priprema smjese: Umutiti jaja sa šećerom i vanilijom, dodati ulje, zatim jogurt i na kraju griz sa praškom za pecivo. Umješati limunovu koricu.
Priprema kreme: Procijediti višnje iz kompota i zadržati sok iz kompota. Staviti na vatru višnje sa šećerom i 200 ml soka iz kompota da zakuha, u to dodati gustin razmućen sa 14 žlica soka iz kompota. Kuhati dok se smjesa ne zgusne. Makniti sa vatre i u još vruće umješati maslac dok se ne rastopi i sijedini. Kremu ostaviti da se ohladi.
Uzeti jednu koru i premazati je pripremljenom smjesom. Prekriti drugom korom i ponoviti sa smjesom. Na taj drugi red smjese staviti još jednu koru koju ne treba mazati smjesom nego samo na kraju kore “poredati” kremu od višanja. Završiti sve rolade (kod ovih kora ih bude 7), poredati rolade u tepsiju obloženu pek papirom, premazati ih malo maslacem i peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C i peći oko 30 – 35 min (sve ovisi o jačini pećnice). Gotove rolade posuti malo sitnim šećerom, ohladiti i poslužiti.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.