BiHPolitikaDF: Nećemo dozvoliti da HDZ i SDA završe posao koji su davno...

DF: Nećemo dozvoliti da HDZ i SDA završe posao koji su davno započeli, SBB nek preuzme odgovornost

Još nema naznaka da je problem održavanja izbora riješen, a na sceni su svojevrsna politička prepucavanja. Naime, nakon upozorenja iz DF-a na opasnost od podjele Motara, oglasio se SBB, a potom opet KO HNK DF, piše Patria.

– Čitajući priopćenje SBB-a u kojem kritiziraju naš apel protiv podjele Mostara, dva puta smo provjerili da nije došlo do kakve greške u potpisu i da ipak nije riječ o priopćenju HDZ-a. Također je pokazano da, na žalost, nije riječ samo o Mostaru, već  o trećim entitetima i izbornim jedinicama, na što se odnosi većina teksta u SBB-ovom reagiranju. Njihovo je puno demokratsko i političko pravo da preuzimaju odgovornost za propuste HDZ-a i SDA u posljednjih 20 godina i mi ih sasvim sigurno u tome nećemo sprječavati.

Ono što je sigurno jeste da nećemo dozvoliti da HDZ i SDA  završe posao koji su davno započeli. Svjedoci smo da se na mala vrata već testiraju opcije podjele Federacije Bosne i Hercegovine, sa današnjim tekstom u Večernjem listu (25.5.2016.) o preuređenju Bosne i Hercegovine i prijedlozima o grupiranju kantona u velekantone i distrikte. Citiramo dio teksta: “Prvi bi korak preustroja FBiH bilo utvrđivanje nacionalne strukture svih općina u FBiH i svih županija na temelju rezltata popisa iz 2013. godine. Potom bi se na županije primjenio prvi kriterij grupiranja – natpolovična većina stanovništva jednog od konstitutivnih naroda u županijama, uz uvjet teritorijalnog kontinuiteta tako nastalih veležupanija.”

Što se tiče HNK, prema tekstu u Večernjem listu, Hercegovačko-neretvanski kanton bi se sa Zapadno-hercegovačkim i Livanjskim spojio u “Hercegovačko-tropoljsku veležupaniju” sa opcijom, ponovno citiramo: “Tako bi iz sastava Hercegovačko-tropoljske veležupanije mogle istupiti općine Konjic i Jablanica, a u slučaju ponovne reorganizacije grada Mostara na općine, i sve njegove općine s bošnjačkom većinom.”  Samo je pitanje vremena kad će ovaj prijedlog instituta IDPI postati i nečija službena politika. Vidimo da su svi elementi već tu, ostalo je samo podijeliti  Mostar.

Što se tiče Skupštine HNK, koju ste također pomenuli u vašem priopćenju, zanima nas kada će vas ta Skupština konačno izabrati u Vladu HNK, jer podsjećamo na  izjave g. Osmana Macića (ponovno Večernji list), još od 1. marta 2016.: “Dva veća ministarstva su Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija. Mi nismo isključivo tražili koja ministarstva, samo da to bude jedno veće i jedno manje ministarstvo, kaže Macić.”  Molimo vas da informirate javnost hoćete li i kada dobiti veće ili manje ministarstvo, ili oba odjednom.

Ono što mi kao DF želimo jeste argumentirano sučeljavanje o stvarnim rješenjima za prosperitet građana Mostara i sprječavanje podjele Mostara i Federacije BiH. Ali, ukoliko želite nastavak polemike ad hominem, mi sigurno nećemo bježati, niti ćemo štedjeti  zvanične strukture i pojedince u pozadini, a koji pokušavaju biti sive eminencije pojedinih partija – navodi se u saopćenju KO HNK DF.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE