BiHPolitikaNišta od objave rezultata Popisa 1. jula, Jukić ne odgovara zašto ne...

Ništa od objave rezultata Popisa 1. jula, Jukić ne odgovara zašto ne poštuje zakon

Centralni popisni biro (CPB) okončao je svoj rad i to bezuspješno, piše Patria.

Jučerašnja sjednica trajala je skoro četiri sata, ali nije postignut dogovor ni o jednom spornom pitanju vezanom za obradu podataka s popisa te je sada već gotovo izvjesno da rezultati neće biti objavljeni u zakonskom roku, do 1. jula.

Na sjednici je zaključeno da ovo tijelo, zbog nemogućnosti postizanja konsenzusa, više nema kapaciteta da raspravlja o ovom pitanju, te je cijeli proces vraćen na početak.

Agenciji za statistiku BiH (BHAS) u narednom periodu predstoji da utvrdi jedinstveni program obrade, a da entitetski zavodi u tome učestvuju.

Iako su ostali članovi CPB-a na ustvrdili kako program treba da utvrdi Velimir Jukić, direktor BHAS-a sa zamjenicima, on je pred novinarima izbjegavao odgovoriti direktno zašto to ne učini već sada, za što ima zakonsko ovlaštenje. Međutim, pomenuo je kako se razmišlja o pomjeranju roka objave podataka do kraja godine.

Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku FBiH razočaran je.

– Razočaran sam jer je Agencija za statistiku BiH stala na stranu onih koji usporavaju put BiH ka Evropskoj uniji. Ne vidim ni jednu prepreku da se metodologija potpiše već večeras – kazao je Kremić, kazavši kako se boji da će određeni demografski podaci izgubiti rok trajanja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE