Sastojci:
- 500 g brašna
- 20 g kvasca
- 2 dl mlijeka (ako treba malo više)
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica šećera
- 5 kašika ulja
Premaz za tijesto:
- 150 g margarina
Premaz za pogaču:
- 1 kom zumance
- susam
Priprema:
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mlijeka i zamijesiti tijesto. Dobro ga izraditi da se dobije glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadođe.
Nadošlo tijesto premijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini, podijeliti na 5 jednakih dijelova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 minuta da se odmore.
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira, 4 premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu, i na kraju staviti petu nepremazanu.
Tijesto zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga isjeći obruč oko 2-3 cm širine.
Preostali krug isjeći na 16 jednakih dijelova.
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
Redati u tepsiju, premazanu uljem ili margarinom, širom stranom uz ivicu.
Obruč isječi na 4 jednaka dijela, Praviti ružice i stavljati u sredinu posude.
Ostaviti na toplom da nadođe, premazati umućenim žumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.
Savjet kod pečenja: Pošto se tijesto mijesi mlijekom, brzo preplane. Pogača se može zaštiti alu-folijom, kad se malo zapeče i počne da rumeni, samo staviti foliju preko, nikako pritiskati uz tepsiju.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.