BiHGranična policija: Koja je uloga Vladimira Popovića u prebacivanju Ante Jelavića iz...

Granična policija: Koja je uloga Vladimira Popovića u prebacivanju Ante Jelavića iz BiH u Hrvatsku

Iako je grupa policajaca Granične policije BiH još prije sedam godina uputila dopis SIPA-i, u kojem otkrivaju nelegalne radnje u koje je umiješan načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GP BiH Vladimir Popović, tražeći da se one istraže, do danas niko nije provjeravao njihove navode, piše novinska agencija Patria.

U dopisu su iznijeli podatke o umiješanosti Popovića u nezakonito prebacivanje bivšeg člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH Ante Jelavića iz BiH u Hrvatsku.

Jelavić je 2005. godine osuđen u BiH na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao kao pomoć Hrvatima u BiH. Nakon toga, pobjegao je u Hrvatsku kako bi izbjegao zatvorsku kaznu.

U aprilu 2009. godine na jednom parking u Zagrebu Jelavić je otet, prebačen iz Hrvatske u BiH, te držan zatvoren navodno u napuštenoj kući Vlade Ćurića u Prozoru.

Vinko Žuljević i penzionisani general HVO-a Stanko Sopta Baja uspjeli su nagovoriti otmičare da puste Jelavića, te je on po povratku u Hrvatsku ispričao medijima da je pobjegao i pješice prešao granicu, što nije istina.

Sopta i Žuljević su prema nezvaničnim informacijama, od tadašnjeg direktora Granične policije BiH Vinka Dumančića tražili da omogući nesmetan povratak Jelavića iz BiH u Hrvatsku, nakon čega je Dumančić od načelnika Terenskog ureda Jug Željka Ćorića zatražio da sredi nesmetan prolazak bivšem članu Predsjedništva BiH, što je ovaj odbio poručivši da ga takvi kriminalci ne zanimaju.

Nadalje, u dopisu se navodi da je Dumančić pozvao Vladimira Popovića, koji je tada bio v.d. zapovjednika GP Doljani i pojasnio mu o čemu se radi.

Popović je poslušao Dumančića, te je 9. aprila, dan nakon otmice, u večernjim satima preko Graničnog prijelaza Podprolog u gepeku svog ličnog automobila Jelavića prebacio u Hrvatsku.

Dumančić je navodno nakon uspješne operacije, bio ljut na Željka Ćorića poručivši mu da se neće još dugo zadržati na tom radnom mjestu, dok je Popović za dan Granične policije BiH nagrađen i pohvaljen.

Dumančić je tada najavljivao u javnosti da će biti provedena istraga koja je trebala utvrditi kako je Jelavić napustio BiH, odnosno prešao granicu, ali to nikada nije urađeno.

Jelavića oteli Tutini bojovnici

Zbog otmice Jelavića na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni su Vlado Ćurić (39) na tri i po godine zatvora, Mario Miličević na četiri, a Dalibor Prgomet i Vlatko Miličević na po tri godine zatvora.

Mario Miličević zvani Baja i Vlado Ćorić zvani Barun, pripadnici su nekadašnje Kažnjeničke bojne HVO-a, kojom je zapovijedao haaški osuđenik Mladen Naletilić Tuta. Za Jelavića su od njegove porodice tražili milionsku otkupninu, što su sve priznali tokom suđenja.

Popović nikada nije bio policajac

Podsjećanja radi, pripadnici Granične policije BiH pisali su i novom direktoru SIPA-e Perici Staniću. U svom dopisu naveli su da Vladimir Popović nema dana policijskog staža niti završenu policijsku akademiju, te je sumnjiva i potvrda koju je dobio od jednog hercegovačkog MUP-a da je bio njihov uposlenik. Nadalje su napisali da je uspio visoko se pozicionirati u GP BiH zahvaljujući jakoj političkoj zaleđini, te da je do dolaska u GP BiH radio u jednoj privatnoj firmi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE