Ako zaboravite gljive u frižideru, ovi trikovi za skladištenje mogu vam pomoći da ih duže održite svježima, što znači više šanse da ih upotrijebite u svojim omiljenim jelima.
Osnivač kompanije Urban Farm-It i autor knjige “Growing Mushrooms at Home: The Complete Guide to Knowing, Growing and Loving Fungi” Elliot Webb podijelio je svoje najbolje savjete za održavanje ukusa gljiva.
“Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina skladištenja gljiva je staviti cijele, neoprane gljive u smeđu papirnatu vrećicu i saviti vrh kako bi se zatvorila”, naveo je.
Papir upija višak vlage, što je ključno za održavanje gljiva suhima i sprječavanje nastanka sluzi. Ako pri ruci nemate papirnatu vrećicu, Webb predlaže alternativnu metodu.
“Dobro djeluje i umotavanje gljiva u papirnati ubrus i njihovo stavljanje u posudu koju ćete držati u frižideru. Obje metode pomažu u održavanju svježine smanjujući nakupljanje vlage.
Također je ključno izbjegavati plastiku gdje god možete. Webb je naveo da plastika zadržava vlagu, što ubrzava kvarenje i može dovesti do sluzave teksture koju niko ne voli.
“Ako ste kupili gljive u zatvorenoj plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papirnatu vrećicu ili zamotajte u papirnate ubruse što je prije moguće kako biste im produžili rok trajanja”, dodao je.
Čak i kada ih pravilno skladištite, važno je koristiti gljive unutar preporučenog vremenskog okvira. Cijele gljive obično mogu trajati do sedam dana ako se pravilno skladište, ali narezane gljive treba iskoristiti u roku od tri dana.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.