Budući da se žumance trebati kuhati na nižoj temperaturi od bjelanca, teško ga je spremiti kako treba. Savršeno kuhano jaje ima kremasto žumance s mekim bjelancem koje ipak nije previše vodenasto, navodi New York Times.
Stručnjaci su skuhali više od 300 jaja i otkrili da je periodično kuhanje najbolji način pripreme. Rezultati su objavljeni u stručnom magazinu Communications Engineering.
Naspite vodu u šerpu, sačekajte da provri i kuhajte jaje dvije minute. Zatim ga prebacite u drugu šerpu u koju ste nasuli hladnu vodu. Sačekajte dvije minute.
Vratite ga na dvije minute u šerpu sa ključalom vodom pa onda ponovo u hladnu vodu, također na dvije minute. Ponovite ovaj korak još šest puta. Nakon 32 minute, kuhano jaje je konačno spremno za jedenje.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.