BiHKo želi da za 121.280 stanovnika briše nacionalnost, jezik i vjeru i...

Ko želi da za 121.280 stanovnika briše nacionalnost, jezik i vjeru i da status “nepoznato”?

U zgradi Federalnog zavoda za statistiku odžana je pres konferencija na kojoj je bilo riječi o jučerašnjoj sjednici Centralnog popisnog biroa na kojoj nije bilo saglasnosti o spornim pitanjima obrade rezultata Popisa 2013. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Iz ove institucije ističu da je na jučerašnjoj sjednici iznesen i prijedlog da se prihvati program obrade podataka odnosno da 121.280 popisnica oko kojih trenutno ne postoji saglasnost dobije status rezidenta ali da se za te popisnice podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti preprave i dobiju status “nepoznato.”

Kako je pojasnila Majda Mušić, portparolka Federalnog zavoda za statistiku koja je iščitala saopćenje za javnost IMO nije imao nove preporuke već pojedini članovi CPB-a s čim se ne slažu čelnici Federalnog zavoda za statistiku. Odgovarajući na pitanje da li se iza zatvorenih vrata sastaju direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, članovi Delegacije EU i direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković kazala je da nema komentar. Nezvanično Patria saznaje da je ovakav scenario pripremljen.

– Federalni zavod nije podržao navedeni prijedlog jer je isti u suprotnosti sa odredbama Zakona o popisu stanovništva, evropskim preporukama i preporukama IMO tima. Federalni zavod je opredijeljen ka EU putu i stoga je u potpunosti prihvatio IMO preporuke u skladu sa zakonom, a što je 17.12. 2015. godine utvrdio u Briselu – navode iz Zavoda.

Inače, na ovakav scenario upozorio je i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić navodeći da bi brisanje podataka iz ovih popisnica bilo “krivično djelo”.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE