Borovnice su izuzetno korisne za zdravlje, a posebno se ističu zbog visokog sadržaja antioksidansa I jedinstvene sposobnosti smanjenja apsorpcije masti.
“Ova vrsta voća sadrži pektin, vlakno koje se veže za prehrambene masti u probavnom sistemu”, pojašnjava Nanavati za SheFinds.
Redovno konzumiranje borovnica može smanjiti štetnu masnoću koja se pohranjuje oko unutrašnjih organa. Osim borovnica, orašasti plodovi i sjemenke odličan su izbor za međuobroke, a sjemenke bundeve se posebno ističu zbog svojih svojstava. Bogate su magnezijem koji pomaže u povećanju energije i smanjenju inzulinske rezistencije što je ključno u procesu sagorijevanja masnoće.
“Sadrže arginin, aminokiselinu koja poboljšava protok krvi i oporavak mišića što doprinosi vitkijoj tjelesnoj građi”, tvrdi nutricionistkinja.
Avokado je također supernaminica bogata mononezasićenim mastima koje aktiviraju enzime za sagorijevanje masti podržavaju hormonalnu ravnotežu.
“Pomažu u razgradnji pohranjene masti podržavajući hormone poput leptina koji reguliše glad i metabolizam”, kazala je Nanavati.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.