Već znate da ne jedete sirovu piletinu ili jaja. Međutim, jedenje ove hrane sirove može vam dati dodatne nutritivne prednosti.
Luk
Luk je prepun zdravstvenih prednosti, uključujući neke velike prednosti u borbi protiv raka, zahvaljujući visokim koncentracijama flavonoida kvercetina. Kada se jede sirov, maksimizirate svojstva luka u borbi protiv raka. Kuhanje smanjuje prednosti fitohemikalija u luku koje se bore protiv raka.
Štaviše, luk spada u porodicu povrća allium, što znači da sadrži antiagregacijske agense koji mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti. Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je da kada se sirovi luk zagrije u pećnici, ta svojstva koja su zdrava za srce potpuno nestanu za 30 minuta ili manje, ovisno o tome da li je luk bio cijeli, izrezan na četvrtine ili zdrobljen.
Borovnice
Vjerovatno već znate da su borovnice zdrave za vas, ali znate li koliko su zdrave? Prepuni su moćnih antioksidansa zvanih flavonoidi. Ako ih jedete sirove, osigurat ćete sve te prednosti.
Studija objavljena 2014. u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da prerada borovnica, pečenjem ili kuhanjem smanjuje nivoe polifenola.
Crvene paprike
Pečene paprike su brz i lak dodatak svakom obroku, ali možda biste to povrće poželjeli jesti sirovo. Među namirnicama koje jačaju vaš imuni sistem, crvene paprike su odličan izvor vitamina C – sadrže skoro trostruko više vitamina C od narandže – a toplota može uništiti ovaj esencijalni nutrijent. Ali to nije sve. Pregled studija objavljenih 2015. godine, u časopisu Antioxidants, pokazuje da crvena paprika također ima više antioksidansa od bilo koje druge paprike, što im daje super moći u smislu zaštite od vrste oksidativnog oštećenja stanica koje dovode do raka, dijabetesa.
Cvekla
Ovo može biti iznenađenje za neke, ali da, cveklu možete jesti sirovu. U stvari, na taj način su zapravo malo zdravije za vas. Cvekla je prepuna zdravih nutrijenata, poput pet esencijalnih vitamina, kalcijuma, željeza, kalijuma i proteina. I sadrže visok nivo vlakana i folata (oblik vitamina B9). Međutim, kuhana cvekla gubi 25 posto folata i drugih vitamina i minerala. Pokušajte obrijati korjenasto povrće na salate da dobijete boju, ili napravite vlastitu salatu od sirove cvekle s drugim sirovim povrćem ili citrusnim voćem.
Ananas
Ananas na žaru može biti egzotičan dodatak svakom jelovniku za roštilj, ali kuhanje ovog slatkog i oštrog tropskog voća može vas lišiti važnih zdravstvenih prednosti. Studija objavljena u Inflammatory Bowel Diseases otkrila je da je svježi sok od ananasa učinkovitiji u smanjenju upale i neoplazije debelog crijeva kod miševa s kolitisom od kuhanog soka od ananasa.
Istraživači to pripisuju visokim razinama enzima bromelaina u svježem soku, koji pomaže u smanjenju otoka. Budući da je studija provedena samo na miševima, nalazi se smatraju preliminarnim. Međutim, pregled studija objavljenih 2017. u Journal of Pakistan Medical Association sugerira da bromelain može biti jednako efikasan kao protuupalni lijek kao i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), ali s manje nuspojava.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.