Probiotici su ključni za dobar rad crijeva, jer pospješuju varenje i podržavaju rast korisnih bakterija, čime pomažu u prevenciji i liječenju različitih probavnih smetnji, poput nadutosti, zatvora i loše probave.
Osim toga, voda od kiselih krastavaca ima i svojstva koja jačaju imunitet. Zbog prisustva antioksidanata i vitamina, poput vitamina C, ova tečnost može doprinijeti većoj otpornosti organizma na različite bolesti.
Također, bogata je elektrolitima, što je čini korisnom za hidrataciju, naročito nakon fizičkih aktivnosti.
Kada je u pitanju upotreba u kuhinji, voda od kiselih krastavaca je fantastična alternativa tradicionalnim kiselim prelivima poput sirćeta ili limunovog soka. Pored kiselkastog okusa, dodaje i prirodnu slanoću, pa može smanjiti potrebu za upotrebom soli.
Dakle, sljedeći put kada vam ostane višak kisele vode od krastavaca, nemojte je baciti. Iskoristite je kao zdrav dodatak jelima i uživajte u svim njenim dobrobitima za zdravlje.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.