Sa samo nekoliko sastojaka, možete pripremiti svoj domaći kikiriki puter koji će obogatiti svaki obrok, bilo da ga mažete na tost, dodajete u smoothie ili konzumirate na neki drugi način.
Sastojci:
- 6 šolja pečenog kikirikija
- 1/4 šolje meda
- 1/4 šolje kokosovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja po izboru
Priprema:
Kikiriki stavite u blender i blendajte ga dok ne postane sitno usitnjen. Nakon toga u blender dodajte med.
Nastavite da blendate smjesu dok se kikiriki ne spoji s medom i masa postane glatka i kremasta, a zatim dodajte kokosovo ulje. Ukoliko je smjesa previše gusta, slobodno dodajte još malo ulja dok ne postignete željenu gustinu.
Kada dobijete kompaktnu i kremastu masu, prebacite kikiriki puter s medom u teglu ili neku drugu posudu za čuvanje.
Kikiriki puter s medom možete čuvati do četiri nedjelje, pod uslovom da ga držite na hladnom, suhom mestu. Namaz također, možete da stavite u staklenu teglu i tako ga čuvate u zamrzivaču do šest mjeseci.
Visoko.co.ba/Klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.