BiHPolitikaKonkurs za rektora UNSA-e: Kako je Rifat Škrijelj preko Mekića pripremao teren...

Konkurs za rektora UNSA-e: Kako je Rifat Škrijelj preko Mekića pripremao teren za svoju kandidaturu

Utrka za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu zvanično je počela 31. marta 2016. godine kada je objavljen Konkurs za izbor rektora za mandatni period 2016-2020, piše bh. novinska agencija Patria.

Cijela procedura oko izbora rektora trebala bi biti završena do 10. maja.

Nezvanična utrka i kampanja za ovu prestižnu funkciju unutar akademske zajednice krenula je puno ranije i to od strane Rifata Škrijelja, aktuelnog dekana Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a koji je objelodanio svoju kandidaturu za ovu poziciju iako je Patria još prije dva mjeseca najavila ovakav scenario.

Škrijelj je preko predsjednika UO UNSA Mevludina Mekića kojeg je ciljano doveo na ovu poziciju uspio uzdrmati odnose unutar samog Univerziteta, kao i između rektora prof.dr. Muharema Avdispahića i UO što je na kraju rezultiralo i traženjem ostavke rektora krajem decembra 2015. godine.

Podsjećamo, Mekića je na čelo UO krajem 2013. godine izabrala Komisija od šest članova, među kojima je bio i Rifat Škrijelj. Iz više izvora agenciji Patria potvrđeno je da je Škrijelj imao snažan utjecaj na članove Komisije te je lobirao upravo za Mekića iako su tada bili prekršeni uslovi Odluke o imenovanju članova UO UNSA koje imenuje Vlada KS, jer je Mekić sakrio podatak da je i profesor na Univerzitetu Vitez u Travniku. Član 6. alineja e navodi „da kandidat nije u radnom odnosu ili da nije uključen u realizaciju nastavnog procesa ili angažovan po nekom drugom osnovu na visokoškolskoj ustanovi kao ustanovi koja je registrovana u BiH, bez obzira na iznos naknade koji se isplaćuje za angažman“. Od polovine 2015. godine Mekić je i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Škrijelj je gostujući u emisiji Reflex na OBN-u kazao da nije uredu da jedan profesor predaje i na javnom i na privatnom fakultetu i da je njegovo opredjeljenje da svoju karijeru veže za javni univerzitet. On je naglasio da je UNSA najprestižniji i najbolji univerzitet u BiH, bez obzira što se negativno govori o ovom univerzitetu.

Ali, očito je da Škrijelj ima dvostruke aršine jer nikada nije kao član Senata postavio pitanje kako je moguće da predsjednik UO UNSA-e najreprezentativnije visokoobrazovne institucije u BiH bude predavač i na privatnom univerzitetu.

Sada je jasno da je zadatak Mekića bio raščistiti put Škrijelju do željene pozicije. Na neregularnosti rada UO i predsjednika Mekića upozoravao je od samog početka ugledni profesor i akademik Esad Duraković. On je samo nekoliko dana poslije izbora članova UO UNSA-e podnio ostavku na članstvo navodeći da je Vlada KS kao osnivač UO konstituirala tako da je većina članova iz njenih redova i da su predstavnici UNSA-e uvijek mogli biti preglasani.

– Borio sam se protiv toga već na konstituirajućim sjednicama, ali su i konstituirajuće sjednice vođene s takvom bahatošću i nepravilnostima, s proceduralnim falsifikatima, da naprosto nisam mogao pristati na to već sam dao ostavku. Vidim da je dvije godine nakon moga izlaska još jedan član UO dao ostavku jer se UO odbor vodi vrlo neprincipijelno – kazao je Duraković koji je upozoravao na urušavanje i provincijalizaciju UNSA-e te nebrigu Vlade KS za ovaj Univerzitet.

Drugi član koji je napustio UO je Dobrila Govedarica-Nevjestić i to upravo na sjednici održanoj 29. decembra 2015. godine kada je problematiziran rad rektora Avdispahića te je postalo jasno da se “tempira” afera pred novu konkursnu proceduru.

Među kandidatima i jedna žena akademik

Škrijelj će imati i druge protukandidate pa će se na konkurs prijaviti i aktuelni rektor Avdispahić, a spominju se i Ejub Džaferović, bivši dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, koji je i zamjenik predsjednice Grupe za naučno-istraživački i istraživačko-razvojni sektor u jednom od Odbora savjeta SDA, Faruk Čaklovica, bivši rektor i profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Kako saznaje bh. novinska agencija Patria iz dobro obaviještenih izvora, na konkurs će se prijaviti i prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, akademik i priznati stručnjak u oblasti pedijatrije sa impresivnom naučnom karijerom. Bio bi to prvi put da na čelu Sarajevskog univerziteta bude jedna žena.

Kako se navodi u Konkursu, rektor u toku mandata ne može vršiti funkciju dekana ili prodekana organizacione jedinice kao ni člana UO Univerziteta, niti može biti politički angažiran u stranačkom rukovodstvu, zakonodavnoj, izvršnoj ili sudskoj vlasti bilo kojeg nivoa.

Da podsjetimo, Rifat Škrijelj godinama je već član SDA, bio je član IO KO SDA, u februaru 2013. izabran je u Predsjedništvo SDA, na izborima 2014. godine bio je na listi za Parlament BiH, a sada je na čelu Odbora za Odgoj, obrazovanje i nauku u okviru Savjeta SDA.

Ko štiti Mekića

Interesantno je da treću godinu niko ne pokreće smjenu predsjednika UO Mevludina Mekića, pa ni Vlada KS ni premijer Elmedin Konaković(SDA) kojem je rektor Avdispahić slao dopise i u januaru i u martu te ga upozoravao na opstrukcije UO, ali reakcije nije bilo. Nije reagirao ni resorni ministar Elvir Kazazović (SDA) s obzirom da su dva člana UO Azemina Njuhović i Sifet Kukuruz iz njegovog Ministarstva koje je nadležno za nadzor nad zakonitošću rada Univerziteta. Očito je da je sve dobro osmišljen plan kako bi Škrijelj zasjeo u željenu fotelju rektora. Prema informacijama koje ima Patria, Mekić je rođak Sebije Izetbegović aktuelne direktorice UKCS-a gdje Mekić radi (rođeni u Crnoj Gori), a njegov brat Hajradin je šef kabineta ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare.

Rektor Avdispahić ukazivao je premijeru na neregularnosti u radu UO, a 7. marta zatražio je hitnu rekonstrukciju UO navodeći da sve vodi ka destabilizaciji Univerziteta.

No, Mekić je nešto prije drugog rektorovog dopisa također pisao Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo, te ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću, u kojem predstavnike vlasti informira o „neodgovornom postupanju“ rektora UNSA Muharema Avdispahića te mu na teret stavljaju neizvršavanje preuzetih obaveza u realizaciji međunarodnih projekata i to navodeći upravo dva projekta koje je lično Mekić skinuo sa dnevnog reda sjednice UO od 29. decembra 2015. godine na šta je rektor Avdispahić upozoravao premijera Konakovića.

Radi se o projektu Evropskog regionalnog master programa (postdiplomskog studija) iz demokratije i ljudskih prava (ERMA) u saradnji sa Ambasadom Republike Italije i realizaciji bilateralnog sporazuma između UNSA i Evropskog interuniverzitetskog centra za ljudska prava i demokratiju (EIUC) čija vrijednost iznosi 725.812 eura.

Iako je 9. marta održan sastanak premijera Konakovića, ministra Kazazovića s rektorom Univerziteta u Sarajevu Muharemom Avdispahićem, članovima Upravnog odbora, Senata Univerziteta i dekanima svih visokoškolskih ustanova rješenja o nagomilanim problemima i sve očitijem lošem odnosu Rektorata i UO nije bilo riječi.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE